Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoge Raad geeft ABN Amro groen licht voor verkoop LaSalle

13 jul 07

De Hoge Raad heeft ABN Amro vrijdag het groene licht gegeven om zijn Amerikaanse dochteronderneming LaSalle te verkopen.

De bank hoeft daarvoor geen goedkeuring te vragen aan zijn aandeelhouders. De Hoge Raad vernietigde daarmee een eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

De Amerikaanse dochter LaSalle speelt een centrale rol in de overnamestrijd om ABN Amro. De bank verkocht LaSalle voor 21 miljard dollar aan Bank of America zonder de aandeelhouders daarover te raadplegen. De transactie maakt onderdeel uit van de door ABN Amro felbegeerde fusie met de Britse bank Barclays. Behalve Barclays wil ook het bankentrio Fortis, Bank of Scotland en Banco Santander de grootste Nederlandse bank inlijven.

De Ondernemingskamer oordeelde in mei dat ABN Amro goedkeuring voor de verkoop van LaSalle had moeten vragen aan zijn aandeelhouders. De rechter baseerde zich daarbij op een wetsartikel dat de Ondernemingskamer echter volgens de Hoge Raad te ruim heeft uitgelegd.

De Hoge Raad stelt daarnaast vast dat er sprake is van een definitieve koopovereenkomst met Bank of America. Dat betekent dat rekening moet worden gehouden met de belangen van Bank of America en Barclays. "Over de uitvoering van deze overeenkomst mag geen onnodige onzekerheid bestaan."

Het hoogste rechtscollege stelt wel vast dat de Ondernemingskamer nog moet beslissen over het verzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) om een onderzoek naar eventueel wanbeleid bij ABN Amro. De VEB vocht de verkoop van LaSalle dit voorjaar aan bij de Ondernemingskamer.

Topman John Varley van Barclays liet weten dat de uitspraak definitief is en geen onzekerheid laat bestaan. Een woordvoerder van Bank of America noemde de uitspraak van vrijdag een "totale overwinning". "We zijn heel tevreden met de uitspraak en dat de Hoge Raad heeft erkend hoe belangrijk nakoming van een contract is", aldus de zegsman. Hij denkt dat de transactie binnen een paar maanden kan worden afgerond.

De VEB reageerde teleurgesteld op de uitspraak. "Ik ben niet blij. Wij hadden natuurlijk gehoopt op een betere uitslag voor ons", zei voorman Peter Paul de Vries van de beleggersclub. Volgens hem is het nu "waarschijnlijk" dat ABN Amro LaSalle gewoon mag verkopen aan Bank of America. "Dat is jammer. Door deze beslissing lopen aandeelhouders ongeveer 5 euro per aandeel mis. Dat staat gelijk aan zo'n 9 miljard euro", aldus De Vries.

Fortis wilde de uitspraak eerst bestuderen voordat de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar met een reactie komt.

Voor de uitspraak waren tientallen journalisten, cameraploegen en fotografen uit binnen- en buitenland naar het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag gekomen, waaronder de persbureaus Reuters en Bloomberg, de Wall Street Journal en de Financial Times. Personeel van ABN Amro had een spandoek opgehangen: "De spanning stijgt, onze onzekerheid ook."

Een woordvoerder van vakbond De Unie onderschreef dat en hoopt dat uitspraak de overname van de bank in rustiger vaarwater brengt. "Het bankpersoneel heeft na alle onzekerheid recht op duidelijkheid en transparantie", aldus de vakbond voor middelbaar en hoger personeel. Volgens de bond komen de overnamebesprekingen van de bank nu in een eindfase.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief