Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zomerserie: Immer Gerade Aus

15 jul 07

Wie de afgelopen twintig jaar af en toe over de snelweg tussen Hengelo en Warschau reed, heeft daar de wereld zien veranderen.

Tot de val van de Muur in 1989 hield de snelweg op bij de Duitse plaats Helmstedt. Na een halve dag wachten en grondige controles van de DDR-politie kon je weliswaar verder rijden, maar een snelweg kon het daarna niet meer genoemd worden.

Na de val van de Muur, hield deze snelweg op bij de Duitse grens, bij het stadje Frankfurt Oder. Wie vanaf daar naar Polen wilde met een vrachtwagen, moest minstens een dag of langer wachten. Kortom: het was een rustige snelweg. Want wie wilde er nu naar de DDR of naar Polen of naar de achterliggende landen als Oekra´ne of Wit-Rusland?

Dat is nu totaal anders. Polen hoort bij de EU, de grenzen zijn nagenoeg verdwenen en het verkeer op de snelweg E30 is vervijfvoudigd. Niet alleen honderdduizenden werkzoekende Polen rijden eroverheen naar Nederland of Duitsland; ook duizenden Nederlanders die veel geld verdienen in Polen maken gebruik van de E30.

Dieuwke van Ooij en Wiesje Kuijpers Peter Havermans en Hein Hansen

Een team van NOVA - bestaande uit Dieuwke van Ooij, Hein Hansen, Wiesje Kuijpers en cameraman Peter Havermans - besloten de inmiddels drukst bereden snelweg van Europa in beeld te brengen. Het leverde een serie op: IMMER GERADE AUS.

Douane Peter Havermans

Wat ze aantroffen waren de mensen die dagelijks op die weg werken, de mensen die al jarenlang over die weg rijden en de toevallige passanten. Zo blijkt de Duitse douane, ondanks de open grenzen, nog steeds op drugs te jagen aan onze grens (aflevering 1). Zo moet verkeer op deze snelweg bij het stadje Bad Oeyenhausen nog steeds zes stoplichten passeren (aflevering 2) en heeft de Duitse snelwegconcierge Herr Schmidt, het razend druk met het schoonmaken van de beste snelweg van Europa (aflevering 3).Bijzonder moment tijdens de reis is ook de ontmoeting met zogeheten Duitse 'Heimatvertriebenen', mensen die na de Tweede Wereldoorlog huis en haard moesten verlaten omdat ze ineens niet meer in de Heimat Duitsland woonden (aflevering 4).

Aan de Poolse grens heeft de snelwegpolitie zijn handen vol aan de nieuwe EU-chauffeurs. Ze zijn nog niet allemaal ingesteld op het snelle verkeer uit het westen. En ook zijn de regels daar veel strenger (aflevering 5).

In aflevering 6 ontmoeten Poolse gastarbeiders en een Nederlandse ondernemer elkaar in het Poolse stadje Osno Lubuskie.

De serie is een impressie van het nieuwe uitgebreide Europa en doet geen poging tot volledigheid. NOVA wilde zichtbaar maken wat zich over de snelweg E30 beweegt.

Goede reis! IMMER GERADE AUS!

Lees hier hoe NOVA een plaatselijke Duitse krant haalde. 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief