Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donorshow levert duizenden extra donoren op

16 jul 07

De door BNN uitgezonden Grote Donorshow heeft geleid tot een flinke aanwas van nieuwe potentiŽle donoren.

Het Donorregister ontving ruim 12.000 formulieren, waarbij vrijwel alle inzenders (95 procent) toestemming geven voor donatie na hun overlijden. Dat heeft het Donorregister in Kerkrade bekendgemaakt.

Van de 12.000 aanmeldingen waren er bijna 7300 helemaal nieuw. De rest was al bekend bij het register maar heeft veelal zijn keuzemogelijkheid veranderd in toestemming voor donatie of dit nog eens bevestigd.

In de anderhalve week na de uitzending van de show op 1 juni, werden ruim 43.000 donorformulieren gedownload van de internetsite van het register. Dat betekent dat zeker 30.000 mensen het formulier (nog) niet hebben opgestuurd, bevestigde een woordvoerster van het Donorregister.

BNN veroorzaakte in het voorjaar veel ophef met het programma waarin een ten dode opgeschreven zieke vrouw haar nieren zou weggeven aan een nierpatiënt die zij zelf op televisie uitkoos. Uiteindelijk bleek alles in scène gezet om aandacht te vragen voor het nijpende tekort aan donororganen.

In een normale maand ontvangt het register zo'n drie- tot vierduizend ingevulde formulieren, maar niet iedereen geeft daarin toestemming. De donorformulieren liggen bij huisarts of apotheek of worden van het internet gehaald. Sinds eind vorig jaar krijgen aanvragers van een nieuw paspoort of identiteitskaart van de gemeente standaard een donorformulier mee.

Inmiddels hebben ruim 5,1 miljoen mensen van twaalf jaar of ouder hun keuze vastgelegd in het Donorregister. Daarbij zijn vier mogelijkheden: al dan niet toestemming voor donatie, de keuze
overlaten aan nabestaanden of aan een specifieke persoon. Iets meer dan de helft, 2,9 miljoen geregistreerden, wil donor zijn.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief