Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderzoek OM: 25 doden hennepteelt

16 jul 07

De professionele teelt van hennep in het zuiden van het land heeft de afgelopen zeven jaar geleid tot 25 dodelijke slachtoffers. Dat blijkt uit een tussen-evaluatie die is uitgevoerd door het College van Procureurs-Generaal.


Het College onderzocht 33 grootschalige politie-onderzoeken van de zes politieregio's in Zuid- Nederland, die verband hielden met conflicten in de hennepteelt. In de onderzochte onderzoeken (van 2000 tot oktober 2006) is sprake van 25 dodelijke slachtoffers, liet het College aan NOVA weten. Nog niet alle onderzochte zaken zijn voor de rechter behandeld, zo benadrukt het Openbaar Ministerie.

Het hoofd van de Divisie Recherche van de Politie Midden en West Brabant, Sander Schaepman, waarschuwt in NOVA voor de gevolgen van de professionele hennepteelt. "We zien dat er achter dat onschuldige stickie een wereld schuil gaat, die veel meer nadelige kanten heeft dan wordt vermoed. Er gaan miljoenen aan zwart geld om, er wordt geen belasting over afgedragen en wij zien dat er in een aantal gevallen moordzaken gerelateerd kunnen worden aan de georganiseerde hennepteelt."

Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom dat te kampen heeft met illegale coffeeshops en buitenlandse drugstoeristen beschouwt de hennepteelt als georganiseerde misdaad: "Er is sprake van verloedering van buurten, maar ook van witwassen van crimineel geld in de reguliere economie".

Polman signaleert dat professionele bendes drugswinsten investeren in de lokale economie, door bijvoorbeeld het aankopen van onroerend goed. Notarissen hebben de plicht dit soort verdachte transacties te melden, maar doen dat niet altijd, aldus Polman. "Ik heb de indruk dat dit bij het notariaat actiever kan worden opgepakt. Dat heeft er toe geleid dat ik alle notarissen in Bergen op Zoom ga aanschrijven om hen er nog eens op te wijzen dat het waarborgen van een integere samenleving ook van hen een inspanning vraagt".

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief