Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brown verhoogt budget overstromingspreventie

23 jul 07

De Britse premier Gordon Brown heeft maandag in Londen aangekondigd het budget voor overstromingspreventie te verhogen met bijna 300 miljoen euro. Brown liet dit weten op een persconferentie.

Groot-Brittannië maakt sinds vrijdag zijn ergste overstromingen mee in zestig jaar. Brown gaf aan dat het budget zal worden verhoogd van krap 900 miljoen naar 1190 miljoen euro per jaar vanaf 2011. "Zoals elk industrieland moeten wij het hoofd bieden aan klimaatproblemen. Het
spreekt voor zich dat bepaalde infrastructuur uit de 19e eeuw aan vernieuwing toe is", aldus de premier. "Wij gaan investeren in de bescherming van de kust, de bescherming tegen overstromingen en in de evacuatie-infrastructuur voor de toekomst", zei Brown.

De premier prees het werk van reddingswerkers en keerde zich tegen beschuldigingen dat de regering slecht voorbereid zou zijn op overstromingen. "Op bepaalde plekken is een hele maand regen gevallen in slechts enkele uren tijd. We doen alles wat we kunnen en de noodhulp functioneert goed", aldus Brown.

De negen overstromingswaarschuwing blijven van kracht, zei de minister van Milieu Hilary Benn. Grote delen van de graafschappen Worcestershire, Gloucestershire en Warwickshire ten westen van de Britse hoofdstad staan onder water en volgens autoriteiten stijgen rivierenpeilen nog steeds.

Verzekeringsmaatschappijen vrezen dat waterschadeclaims op kunnen lopen tot 3 miljard euro, bovenop de geschatte 2 miljard euro door de overstromingen van juni. In sommige steden werden auto's en vrachtwagens achtergelaten doordat straten waren veranderd in waterwegen.

Reddingswerkers deelden in kleine boten drinkwater uit en evacueerden oude en jonge
mensen. Duizenden mensen zitten zonder stroom of drinkwater. Helikopters van de kustwacht moesten in het weekend honderden mensen in veiligheid brengen in 's lands grootste reddingsoperatie in vredestijd.

"Al het water bevindt zich nu in het riviersysteem. Hoewel de regen een beetje minder is geworden, vormt het water in de rivieren nu de grootste dreiging", aldus de voorzitter van de Britse Milieudienst John Harman.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief