Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nat Engeland haalt even adem

24 jul 07

De inwoners van de door hevige regenval overstroomde gebieden in Engeland konden dinsdag even adem halen. Het waterpeil in onder meer de sterk gezwollen rivieren Severn en Thames begon dinsdag weer licht te zakken.

Daarmee werd op sommige plaatsen, zoals Oxford, op het nippertje een zware overstroming voorkomen. Meteorologen hebben evenwel meer regen voorspeld waardoor de regio voorlopig nog in de natte penarie blijft zitten.

De schade door de overstromingen, die Groot-Brittannië al sinds vorige maand teisteren, wordt voorlopig geschat op bijna drie miljard euro. De reddings- en waterkeringsoperaties behoren tot de grootste in de moderne Britse geschiedenis en ze betekenen ook een beproeving voor premier Gordon Brown, die pas net aan zijn nieuwe baan is begonnen.

Nu al moet Brown zich weren tegen kritiek dat de overheid te laat in actie kwam en onvoldoende was voorbereid op overstromingen van deze schaal. Zijn woordvoerder wees er dinsdag op dat er sprake is van ongekende en onvoorspelbare regenval, maar dat de overheid de zaak onder controle heeft.

Britse media stelden dat de overheid wel degelijk grote zorgen heeft over de opmars van het wassende water, via de Thames, richting de hoofdstad Londen. In de regio in en rond Londen worden vooralsnog geen problemen verwacht van dezelde schaal als in het westen van Engeland. Onder meer Oxford, Windsor en Reading, een voorstad van Londen, liggen momenteel wel in de directe gevarenzone. In de statige universiteitsstad Oxford is er al wateroverlast, maar de schade valt voorlopig mee.

Tienduizenden huishoudens in de zwaarst getroffen regio kregen dinsdag weer stroom, terwijl elders kon worden voorkomen dat een schakelstation onder water zou komen te staan. Daardoor viel de stroom in nog eens tienduizenden huishoudens niet uit.

Circa 350.000 Engelsen zullen voorlopig geen drinkwater meer uit de kraan krijgen door de overstroming van een waterzuiveringsinstallatie. Ze zullen mogelijk twee weken lang afhankelijk zijn van water dat door reddingsdiensten wordt uitgedeeld. Hoewel de overheid had opgeroepen geen paniekaankopen te doen van flessen water, namen veel families het zekere voor het
onzekere.

(Bron:ANP)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief