Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer valt over Koenders

30 jul 07

Een meerderheid van de Tweede Kamer valt over PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), omdat hij in strijd met Europese regels een opdracht heeft gegund aan het bedrijf BKB van Lennart Booij en Erik van Bruggen.

Niet alleen oppositiepartijen VVD, SP, de Partij voor de Vrijheid, maar ook coalitiepartij CDA vinden dat niet kunnen en eisen maandag opheldering.

Het duo Booij en Van Bruggen deed ooit een poging PvdA-voorzitter te worden en werkte mee aan de PvdA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Koenders gaf de organisatie van het eind juni gehouden evenement Het akkoord van Schokland in handen van het BKB. Het bedrijf had daarvoor een begroting ingediend van ongeveer 750.000 euro. Volgens Europese regels moeten opdrachten van meer dan 137.000 euro verplicht openbaar worden aanbesteed. Maar volgens Koenders was daar geen tijd meer voor.

"Een onzinnig argument", vindt VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn. "Het kabinet sprak honderd dagen met de samenleving, toen was er tijd genoeg om meer offertes te vragen." De VVD eist opheldering en deelt een gele kaart uit. "Dit is voor Koenders eens maar nooit weer."

De SP spreekt van een een goedkope smoes. SP-Kamerlid Krista van Velzen wil dat de NMa de kwestie onderzoekt en zal het kabinet daarom vragen. De Partij voor de Vrijheid spreekt van "onvervalste vriendjespolitiek". Geert Wilders (PVV) wil weten of de minister niet bang is of zijn geloofwaardigheid fors is aangetast.

Ook het CDA vindt de zet van de minister "onacceptabel". CDA-Kamerlid Raymond Knops wil precies weten wat precies de rol van Koenders in het besluit is geweest. "Juist een dienaar van de Kroon - en dat is de minister - moet zich aan de wet houden", vindt Knops. Verder vindt hij dat Koenders als PvdA'er juist extra voorzichtig had moeten zijn bij zijn besluit om Booij en Van Bruggen de klus te geven.

Overigens is Koenders niet de enige minister die gebruik maakt van BKB. Ook voormalig VVD-minister Hans Hoogervorst schakelde Booij en Van Bruggen in het verleden in voor de organisatie van grootschalige volksgezondheidsevenementen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief