Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Halve buit binnen voor Fortis

6 aug 07

De bankverzekeraar Fortis heeft maandag tijdens een aandeelhoudersvergadering in Brussel het groene licht gekregen voor de overname van ABN Amro.

Een ruime meerderheid van de aandeelhouders ging akkoord en stemde tevens in met de uitgifte van een groot aantal nieuwe aandelen. De top van de Belgisch-Nederlandse onderneming vloog na de bijeenkomst in Brussel per helikopter naar Utrecht, waar
aandeelhouders zich maandagmiddag uitspreken over de overname en de financiering van de deal.

"Dit geeft vertrouwen", zei Maurice Lippens, voorzitter van de raad van commissarissen van Fortis na afloop van de vergadering in Brussel. Een overweldigende meerderheid stemde in met de plannen van Fortis. De overname van ABN Amro werd door ruim 95 procent geaccepteerd, terwijl dik 94 procent achter de daarmee gemoeide aandelenemissie stond. Lippens wees er wel op dat Fortis er nog niet is. "Ik heb veel gezien in mijn leven, dus fout gaan kan het nog altijd", aldus de topman over de vergadering in Utrecht.

De vergadering in Brussel was kort en krachtig. Een enkele aandeelhouder plaatste een kritische noot, maar al snel werd duidelijk dat de aanwezigen zich massaal achter het bestuur
schaarden. De stemming verliep dan ook vlot.

Een aandeelhouder van Fortis reageerde na afloop opgelucht over de stemming. "Deze operatie is goed voor het bedrijf. Ik geloof in deze overname", zei hij. De aandeelhouder was wel verbaasd. "In kranten las ik verhalen dat er veel oppositie zou zijn." Een andere aandeelhouder was gereserveerd: "Dit is goed nieuws, maar we moeten nog maar even afwachten wat er in Utrecht gebeurt."

Als Fortis ook in Utrecht de zegen krijgt van de achterban, gaat Fortis over tot het uitgeven van een fors aantal nieuwe aandelen. De emissie ter waarde van 13 miljard euro betekent dat het belang van de bestaande aandeelhouders verwatert, ofwel minder waard wordt. Maar tijdens de vergadering sprak Votron over een "historische kans", die Fortis niet mag laten liggen.

Analisten stellen dat de overname van ABN Amro door het consortium waarschijnlijker is geworden. "Fortis was de zwakste schakel binnen het consortium. Als de aandeelhouders van deze bank voor stemmen, is er een belangrijke stap gedaan", zei analist Jaap Barendregt van FBS Bankiers.

Fortis mikt op het Nederlandse kantorennetwerk van ABN Amro, het onderdeel vermogensbeheer en het asset management (beheer van effectenportefeuilles). Daarvoor betaalt Fortis 24 miljard euro. Fortis maakt onderdeel uit van een bankengroep met Royal Bank of
Scotland en Banco Santander. Samen willen ze ABN Amro kopen en opdelen. Het trio biedt bijna 72 miljard euro, terwijl het bod van rivaal Barclays ruim 65 miljard euro waard is tegen de huidige aandelenkoers.

ABN Amro wilde maandag inhoudelijk niet reageren. Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) reageerde tevreden. "De percentages zijn overtuigend, het is onwaarschijnlijk dat het in Utrecht nog misgaat."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief