Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verburg bestelt vaccin tegen MKZ

7 aug 07

Minister Gerda Verburg van Landbouw laat 265.000 doses mond- en-klauwzeervaccin aanmaken als voorbereiding op een eventuele vaccinatiecampagne. Dat maakte het ministerie dinsdagavond bekend.

De bewindsvrouw heeft de Voedsel en Waren Autoriteit gevraagd zich voor te bereiden op een scenario waarin koeien, varkens, schapen en geiten worden voorzien van antistoffen tegen de gevreesde dierziekte. Vooralsnog gebeurt dat niet. Vaccinatie is pas mogelijk als de Europese Commissie in het geval van een MKZ-uitbraak akkoord is gegaan met een vaccinatieplan.

Bij een uitbraak van de ziekte worden naast het besmette vee ook alle andere dieren die bevattelijk kunnen zijn voor het virus afgemaakt in een straal van een kilometer rond het besmette bedrijf. Dieren in de omgeving van het kilometergebied worden gevaccineerd. Dat moet verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Sinds zaterdag is al een vervoersverbod van levende koeien, varkens, schapen en geiten van kracht. Verburg nam dat besluit in verband met de uitbraak van mond-en-klauwzeer op een bedrijf in Engeland.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief