Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders wil Koran verbieden

8 aug 07

Partijleider Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) wil de Koran verbieden. Hij schrijft dit woensdag in een ingezonden brief in de Volkskrant.

Wilders vindt de Koran een fascistisch boek dat oproept tot geweld. Hij noemt het heilige boek van moslims "het islamitische Mein Kampf". Dit laatste boek mag sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer in Nederland worden verkocht.

Wilders meent dat de Koran net als Mein Kampf - het boek dat Adolf Hitler in 1924 in gevangenschap schreef - verboden moet worden. Het gebruik van de Koran in huiselijke kring en in de moskee, moet ook worden bestraft. Aldus Wilders.

Het is niet de eerste keer dat de fractieleider van de PVV een hard oordeel velt over de Koran. Begin dit jaar zei hij dat moslims die in Nederland willen blijven de helft uit de Koran moeten
scheuren en weggooien. Die uitspraken leidden tot de nodige ophef, ook in het buitenland. Saudi-Arabië en Iran gaven blijk van hun ongenoegen.

Wilders grijpt de recente mishandeling van Eshan Jami, voorzitter van het comité voor ex-moslims, aan om nu een verbod op de Koran te bepleiten. Een verbod is een duidelijk signaal aan islamisten die het boek als "excuus en inspiratie" voor geweld gebruiken, meent het Kamerlid. ,,Genoeg is genoeg."

Voorzitter Abdeljamid Khairoun van de Nederlandse Moslimraad is niet verrast door de uitlatingen van de PVV-leider. "Wilders lijdt aan een religiesyndroom. Hij heeft steeds gezegd dat de Koran een slecht boek is. Ik verwacht dat hij ook zal vragen om een verbod van de Tora en de Bijbel", zegt Khairoun.

De voorzitter van de Moslimraad verwijt de politicus dat die passages uit de Koran uit hun verband rukt zonder voldoende kennis van het heilige boek van de moslims te hebben. De raad heeft Wilders eerder uitgenodigd voor een gesprek over zijn opvattingen over de islam. De PVV-leider heeft daarop niet gereageerd.

Secretaris Nasr Joemman van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vraagt zich af, of Wilders erover heeft nagedacht wat met moslims in Nederland moet gebeuren, als hun heilige boek wordt verboden. Moeten zij allen het land uit, vraagt hij zich af. De PVV-leider is er vooral op uit meer aanhang te krijgen, vermoedt Joemman. Hij hoopt met zijn uitspraken moslimjongeren te radicaliseren, zodat die acties ondernemen waartegen de PVV-leider
stelling kan nemen. In de moskeeën zullen de jongeren vrijdag worden opgeroepen zich niet door de PVV-leider gek te laten maken.

(Bron:ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief