Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Klacht over 'Kuifje in Afrika'

8 aug 07

Een Congolese student in België heeft een klacht ingediend bij justitie in Brussel over het beroemde stripboek 'Kuifje in Afrika' van Hergé. De man vindt het album "een belediging voor alle Congolezen".

De student, Mbutu Monondo Bienvenu, ervaart het stripverhaal als racistisch en wil een symbolische schadevergoeding van 1 euro van Uitgeverij Moulinsart, dat de rechten beheert. Ook eist hij dat het album uit de handel wordt genomen.

Het parket in Brussel onderzoekt nu of de klacht ontvankelijk is.

Luilakken
In het stripalbum ontmoet de reporter Kuifje Afrikanen met erg dikke lippen. Ze worden erg dom voorgesteld. Kuifjes hond Bobbie roept tegen enkele zwarten: "Vooruit luilakken, doe er ook 'ns wat voor!".

Tekenaar Georges Remi (Hergé) had al eens enkele tekeningen vervangen in latere versies, omdat die te neokolonistisch zouden zijn en te dieronvriendelijk.

Uitgeverij Moulinsart vindt dat het boek in de historische context bezien moet worden.

"Het werk is getekend in een bepaalde tijdsgeest, in 1931", zegt Marcel Wilmet, woordvoerder van de exploitant van de striptekenaar dinsdag. "De visie die Hergé toen had werd gedeeld door gans België en gans Europa."

"Als we alles wat we nu racistisch vinden uit de handel nemen, dan zouden we net doen alsof die zaken nooit hebben bestaan", meent de woordvoerder.

Schokkend
Dit jaar ontstond nog ophef over het album in Groot-Brittannië. Een Britse commissie voor rassengelijkheid noemde enkele delen van het album te schokkend voor kinderen. De uitgever verplaatste het album daarom naar de volwassenenafdeling.

(Bron: NOS)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief