Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reactie minister Verhagen op uitspraken Wilders

8 aug 07

Volgens minister Maxime Verhagen(Buitenlandse Zaken) overschrijdt Wilders met zijn uitspraken over de Koran "de grenzen van het betamelijke".

De vrijheid van godsdienst behoort evenals de vrijheid van meningsuiting tot het fundament van de Nederlandse rechtsstaat, zo laat de minister weten.

"Het verbieden van de Koran in Nederland is voor het kabinet absoluut niet aan de orde en dit zal in toekomst ook niet zo zijn. De godsdienstvrijheid in Nederland houdt in dat de islam wordt
behandeld zoals alle andere religies. Het kabinet neemt hiermee wederom afstand van de opvattingen van Wilders. Die komen op geen enkele manier overeen met het Nederlandse kabinetsstandpunt", is de reactie.

Bovendien zijn deze opvattingen beledigend voor de overgrote meerderheid van moslims in
Nederland en daarbuiten. Nederlandse ambassades in het buitenland hebben deze reactie ook
toegestuurd gekregen, voor het geval ze vragen krijgen. Voor zover bekend is daar nog geen sprake van, aldus een woordvoerder.

Het is de tweede keer dit jaar dat de minister van Buitenlandse Zaken openlijk afstand neemt van de woorden van Wilders. In februari deed Verhagens voorganger Ben Bot (CDA) dat ook. Toen had Wilders verklaard dat moslims die in Nederland wilden blijven een deel uit de Koran moesten scheuren. Als de profeet nog zou leven, zou Wilders voorstellen hem als een extremist met pek en veren het land uit te jagen, verklaarde hij toen. Die opmerkingen haalden
buitenlandse media en leidden tot informele vragen uit Saudi-Arabië.

(Bron:ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief