Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie heroverweegt controle dieractivisten

10 aug 07

Het Openbaar Ministerie en de politie overleggen vrijdagmiddag over de manier waarop ze het kamp met dierenactivisten in Appelscha gaan controleren.

De actievoerders klaagden eerder over de manier waarop de politie controles uitvoerde. Ze vonden die te intensief. Dat heeft een woordvoerder van de politie vrijdag gezegd.

"Wij hebben voor de controles volledige toestemming van het OM", aldus de zegsman. "Maar het is goed ook te luisteren naar de actievoerders en te bepalen hoe verder te gaan."

Vrijdagmiddag hief de politie de controlepost bij de toegangspoort op. In plaats daarvan rijdt zij elke vijf minuten met surveillancewagens langs.

Bij het dierenactivistenkamp in Appelscha kwam het in de nacht van donderdag op vrijdag tot een gewelddadige confrontatie tussen actievoerders en de politie. De tachtig man sterke politiemacht zette honden in en gebruikte pepperspray om de activisten op afstand te houden.

Ondertussen ergeren de actievoerders zich aan de aanwezige pers die zich rond de toegang van het kamp heeft verzameld. Fotografen krijgen meerdere malen de vraag hun foto's te wissen. Actievoerders zeggen niet te willen worden gefotografeerd. Daarbij zijn dreigementen niet van de lucht. "Kijk, we kunnen het nu nog vriendelijke doen, dus laten we dat maar zo houden", beet een van de actievoerders een fotograaf toe. De enige actievoerder die wel op de foto wilde gaf als voorwaarde dat zijn T-shirt met de tekst 'Vegan 4 world' in beeld zou komen. Tijdens zijn fotosessie vroeg hij zich wel af of de politie niet beter haar tijd anders zou kunnen besteden. "Ik snap niet waarom de politie ons bewaakt, ze kunnen beter die bedrijven om ons heen bewaken", aldus de actievoerder.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief