Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Begeleiders speurhonden vervolgd wegens meineed

13 aug 07

Zeven begeleiders van speurhonden worden vervolgd omdat ze de identificatie van verdachten niet volgens de regels hebben uitgevoerd. Ze worden verdacht van meineed en valsheid in geschrifte.

Volgens de regels mag een begeleider niet weten welk monster de geur van een verdachte bevat, zodat hij zijn hond niet kan beïnvloeden. Dat is volgens het Openbaar Ministerie in Zutphen tussen september 1997 en maart 2006 niet altijd gebeurd, terwijl op de processen-verbaal stond dat ze de regels hadden nageleefd.

In de periode valt ook de zogenoemde Deventer-moordzaak. In die zaak werd fiscaal-jurist Ernest Louwes aanvankelijk mede op basis van een geurproef veroordeeld voor de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Op een mes dat na de moord werd gevonden, ontdekte een politiehond de lichaamsgeur van Louwes. Later bleek dat het mes nagenoeg onmogelijk het moordwapen kon zijn.

De begeleiders zijn werkzaam voor de korpsen Flevoland, IJsselland, Twente, Noord- en Oost Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid en het KLPD. De straffen die de verdachten boven het hoofd hangen, variëren van maximaal zes tot negen jaar gevangenisstraf.

(Bron:ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief