Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rapper Appa niet meer 'welkom' in gevangenis

15 aug 07

De omstreden hiphopper Appa mag geen workshops meer geven in jeugdgevangenissen. Het ministerie van Justitie heeft dit besloten onder meer na bedreigingen van de rapper aan het adres van politicus Geert Wilders.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie bevestigd tegenover elsevier.nl. 'Zowel binnen als buiten de rap vinden wij de teksten van Appa niet gepast. Het is dan ook niet de bedoeling dat hij nog eens wordt uitgenodigd,' aldus Patrick Wikkelsen, woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Kogel
'Als ik Wilders ooit tegenkom, is 'ie van mij. Als iemand een kogel door z'n fokking kop schiet, vind ik dat niet erg.' Dat waren de woorden Appa in dagblad De Pers. Wilders voelde zich bedreigd door de uitspraken en deed aangifte.

Korte tijd later werd bekend dat Appa sinds afgelopen vrijdag een baan bij het ministerie van Justitie had: het coachen van jongeren in jeugdinrichtingen. Die verbintenis heeft echter niet lang geduurd. Justitie besloot de rapper niet meer uit te nodigen.

Eenmalig
Uiteindelijk heeft hij slechts één keer een workshop gegeven in de Hunnerberg in Overloon. De inrichting nodigde hem uit voor het zomerprogramma nadat een andere rapper had afgezegd. 'Tijdens die sessie is de naam Wilders overigens niet gevallen en is alles rustig verlopen,' aldus de woordvoerder.

De werkzaamheden van Appa voor de overheid waren ook opmerkelijk vanwege zijn teksten. Zo heeft hij openlijk 'schijt aan de overheid' en flirt hij met moslimextremisme door een T-shirt te dragen waar 'Terrorist' op staat.

Koran verbieden
Een van de redenen voor Appa om in een interview met De Pers los te gaan op Wilders was het voorstel van de PVV-leider om de Koran te verbieden. Het Tweede Kamerlid vergeleek het heilige boek van de moslims met Adolf Hitlers Mein Kampf.

Intussen heeft dat pleidooi geleid tot tientallen aangiftes bij de politie, meldt het college van procureurs-generaal.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft toegezegd alle aangiftes tegen Wilders in behandeling te nemen. Concrete cijfers over het aantal aangiftes tegen Wilders zijn nog niet bekend.

(Bron: Elsevier/Robin van der Kloor)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief