Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

35 miljoen om wachtlijst van 430 dementerenden op te lossen

18 aug 07

In een aantal regio’s in het zuiden van Nederland stijgen de wachtlijsten voor dementerenden voor opname in het verpleeghuis hard.

In de regio Zuid-Oost Brabant staan 300 mensen met dementie op de wachtlijst voor een plaats in het verpleeghuis, waarvan 100 zo accuut dat plaatsing vandaag nog wenselijk zou zijn. In de regio Noord-Limburg staan 130 mensen op de wachtlijst.

De beheerders van de Zorgkantoren in deze overbelaste regio's, CZ en VGZ, gaan een extra claim indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit. CZ wil haar claim van 30 miljoen besteden aan tijdelijke huisvesting voor dementerenden.

Over de oorzaken van de snel groeiende wachtlijst wordt verschillend geoordeeld. De directeur van de grootste zorginstelling in de regio Zuid-Oost Brabant, Bert Koeneman van de 'Zorgboog', verwijt het Zorgkantoor te hebben gepland op basis van verouderde gegevens. Daarom zou niet snel genoeg zijn ingespeeld op de exponentiële groei van het aantal ouderen met dementie.

Adj-Directeur Johan Vermeulen stelt dat niet de verouderde gegevens, maar vertraging in de bouw van al geplande uitbreiding tot de wachtlijsten hebben geleid.

Dat het aantal mensen met dementie fors zal groeien, is al langer bekend. Volgens gegevens van Alzheimer-Nederland zal het aantal groeien van de huidige 175.000 dementen tot meer dan 300.000 in 2030. De komende jaren is de grootste groei te verwachten in Brabant, Limburg, Utrecht en Flevoland.

Voor 3 september moeten de Zorgkantoren bij de Nederlandse Zorgautoriteit hun wachtlijsten melden, wil hun claim voor extra geld gehonoreerd kunnen worden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief