Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jankende straatartiest op auditie

21 aug 07

Rotterdam moet, in navolging van bijvoorbeeld Parijs, straatartiesten die in het centrum aan de slag willen, eerst auditie laten doen. Dat voorkomt dat stadsbezoekers worden lastiggevallen door drommen muzikanten, die jengelen tot kunst hebben verheven.

De PvdA in Rotterdam, de grootste fractie in de gemeenteraad, stelt dat voor aan het College van Burgemeester en Wethouders. Om een einde te maken aan de wildgroei van straatmuzikanten, stelden B en W van Rotterdam onlangs een verbod in op deze artiesten in het centrum. Alleen musici met een vergunning mogen daar nu nog spelen.

Maar van het Rotterdamse PvdA-raadslid Richard Moti zouden de eisen dus nog strenger mogen. Zeker nu uit politieonderzoek is gebleken, dat sommige muzikanten extra vals spelen door samen te werken met zakkenrollers die het argeloze publiek bestelen.

"Aan die overlast moet paal en perk worden gesteld", aldus Moti. "Het centrum moet een leuke en aangename plek zijn om te winkelen, op een terrasje te zitten en om rond te slenteren. Slechte straatartiesten en zakkenrollers kunnen we niet gebruiken."

De PvdA eist van het college een strenge controle op het bezit van een vergunning, en wil de afgifte van een dergelijke toestemming koppelen aan audities.

"Ik zou graag willen zien dat we hier een verscheidenheid aan goede straatartiesten krijgen", zegt Moti. "In andere steden, zoals Parijs, vinden er al audities plaats voordat artiesten mogen optreden in bijvoorbeeld metrostations. Daar zie je ook veel vaker conservatoriumstudenten op straat spelen. Zonde dat wij een dergelijk systeem in Rotterdam niet kennen!"

(Bron: De Telegraaf)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief