Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brink geprezen om inzet voor medemens

23 aug 07

Alle sprekers hebben Jos Brink bij de herdenking in de aula van de Nieuwe Ooster Begraafplaats geprezen om zijn inzet voor de medemens.

Of het nu de zieke caissière van Carré was of de oude Albert Mol, zij konden op de entertainer rekenen. "Het verschil tussen jou en andere bekende Nederlanders was dat je urenlang met je kon praten zonder dat het over jou ging", zei hoofdredacteur Henk Krol van de Gaykrant.

Aan het einde van de herdenking kreeg de vrijdag overleden cabaretier en tv-presentator een staande ovatie. Krol was gevraagd vooral Brinks betekenis voor de emancipatie van de homo's te schetsen, maar hij noemde dat verzoek "bijna een belediging. Je was zoveel meer. Je was als mens zo bijzonder."

Krol noemde als voorbeeld dat Brink de ouders van een jonge homoseksueel opbelde die hun zoon om zijn geaardheid niet accepteerden, maar wel een fan van Brink waren. Hij wilde hen op andere gedachten brengen en dat lukte ook.

Krol voorspelde dat Brinks strijd "daarboven" door zou gaan. Hij zei benieuwd te zijn of Brink in de hemel ook de koningin kust. "Wedden dat je dat lukt!"

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief