Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tiende Nederlandse militair omgekomen in Afghanistan

27 aug 07

De 30-jarige sergeant M.R. Rosier uit Sint Annaparochie, die zondagavond in de Afghaanse provincie Uruzgan omkwam door een aanslag, is de tiende Nederlandse militair die in Afghanistan is overleden.

Rosier kwam om toen een zelfgemaakte bermbom ontplofte. De 23-jarige korporaal B. van Mourik raakte gewond.

- 26 juli 2006
Twee Nederlandse militairen (29 en 47) komen om het leven bij een helikopterongeluk in de Afghaanse provincie Paktia. Er wordt uitgegaan van een ongeval onder slechte weersomstandigheden. In de civiele helikopter bevonden zich zestien mensen, onder wie een luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht en een sergeant van de Koninklijke Landmacht.

- 31 augustus 2006
De 29-jarige piloot van een Nederlandse F-16 komt om het leven als zijn toestel neerstort. Het ministerie van Defensie gaat uit van een ongeluk; de straaljager is voor zover bekend niet neergeschoten.

- 11 oktober 2006
Een Nederlandse militair berooft zich van het leven met zijn dienstwapen. De man, een sergeant, wordt dood aangetroffen door collega's.

- 6 april 2007
Een 33-jarige sergeant der eerste klasse van de landmacht overlijdt door een ongeval met een Patria-pantservoertuig. De overige inzittenden blijven ongedeerd. Tijdens een patrouille bij het oversteken van een rivier kantelde de Patria door een wegverzakking.

- 20 april 2007
Een 21-jarige militair komt om het leven door een bermbom. Het is de eerste keer dat een Nederlander in Afghanistan sneuvelt als gevolg van oorlogsgeweld.

- 15 juni 2007
Een 20-jarige Nederlandse militair komt om door een zelfmoordaanslag. Drie van zijn collega's raken gewond door de autobom in het centrum van Tarin Kowt, dichtbij de Nederlandse basis. Ook vijf Afghaanse kinderen vinden de dood. Dertien Afghanen raken gewond.

- 18 juni 2007
Een 44-jarige sergeant-majoor komt om het leven door een ongeluk tijdens gevechtshandelingen in de buurt van de stad Chora in de provincie Uruzgan. Drie andere Nederlandse militairen raken gewond.

- 12 juli 2007
De 24-jarige eerste luitenant Tom Krist overlijdt in het ziekenhuis in Utrecht aan de gevolgen van een aanslag twee dagen eerder in Deh Rawod. Zeventien Afghanen overleefden de aanslag niet, onder wie twaalf kinderen. Enkele Nederlandse militairen raakten gewond.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief