Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse sergeant omgekomen door aanslag Afghanistan

27 aug 07

De 30-jarige sergeant M.R. Rosier uit Sint Annaparochie (Friesland) is zondagavond in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen door een aanslag.

Een 23-jarige korporaal, B. van Mourik, raakte gewond. Dat maakte generaal Dick Berlijn, Commandant der Strijdkrachten, maandag bekend.

Rond 23.30 uur (lokale tijd) werden beide militairen geraakt door een 'improvised explosive device', een zelfgemaakte bermbom. Op het moment van de aanslag waren de slachtoffers buiten hun voertuig, aldus Berlijn.

De aanslag had plaats bij de Cutu-brug, 12 kilometer ten noorden van de Nederlandse basis in Deh Rawod. Defensie gaat ervan uit dat de aanslag is gepleegd door de Taliban. De slachtoffers waren op het moment van de aanslag op zoek naar bermbommen, met als doel die onschadelijk te maken.

De families van de slachtoffers zijn ingelicht. De gewonde korporaal is aan zijn hoofd geopereerd. Zijn situatie is niet levensbedreigend.

Berlijn benadrukte maandag dat de dreiging van bermbommen in Uruzgan altijd bestaat. "Bermbommen zijn de favoriete wapens van de Taliban. Daarmee maken zij ook veel burgerslachtoffers." Eerder zondag raakte een Nederlands pantservoertuig lichtbeschadigd door de ontploffing van een bermbom.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief