Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Griekse politie arresteert verdachten bosbranden

27 aug 07

De Griekse politie heeft sinds vrijdag zeker dertig personen aangehouden, die worden verdacht van het veroorzaken van een aantal bosbranden van de afgelopen dagen. Het Griekse ministerie van Gezondheid meldde maandagmorgen dat de branden 63 levens hebben geŽist.

De Griekse autoriteiten denken dat het dodental verder zal oplopen. Veel mensen worden vermist.

Enkele opgepakte personen zouden moedwillig bossen in de as hebben willen leggen. Onder de arrestanten zijn ook personen die door nalatigheid branden zouden hebben veroorzaakt. Een van de arrestanten is een 65-jarige man die brand zou hebben gesticht in Areopolis op de Peloponnesos, waardoor zes doden vielen. In de noordelijke stad Kavala zitten twee jongeren vast op verdenking van brandstichting.

Griekse media berichtten maandag dat verscheidene branden mogelijk op initiatief van landeigenaren zijn aangestoken. Die zouden denken dat ze door het stichten van bosbranden meer kans maken op het krijgen van een vergunning voor projectontwikkeling op hun percelen.

De Griekse regering heeft hoge beloningen uitgeloofd voor tips die leiden tot de arrestatie van de brandstichters. Het gaat om bedragen variërend van 100.000 tot een miljoen euro.

Meer dan duizend brandweermannen, gesteund door 425 militairen, bestrijden het vuur. Ook de internationale hulp is op gang gekomen. Naast EU-landen verklaarden ook Rusland en de Verenigde Staten zich bereid te helpen.

Zondag arriveerden zes Canadair-blusvliegtuigen in Griekenland, vier van Frankrijk en twee van Italië. Ook Nederland biedt hulp. Drie helikopters en 25 militairen van de luchtmacht zijn zondag vanaf de militaire vliegbasis Soesterberg naar Griekenland vertrokken om daar te helpen bij het blussen van de bosbranden. Ze worden ingezet bij de plaats Elefsis, circa 20 kilometer ten zuiden van Athene.

De meeste doden door de bosbranden zijn op het zuidelijke schiereiland Peloponnesos gevallen. Daar woedden maandagmorgen nog ongeveer dertig branden.

De vlammenzee bedreigde zondag kortstondig Olympia, de plaats waar de eerste Olympische Spelen werden gehouden. De brandweer wist het vuur pas aan de rand van het antieke stadion te stoppen. Het groen rond het stadion en het museum van Olympia zijn zwaar beschadigd.

Elders in het land woeden branden op het eiland Evvoia en rond Athene. In de zuidelijke buitenwijken Keratea en Kalyvia zijn huizen en bedrijfspanden in rook opgegaan. Op Evvoia bedreigt het vuur het gebied rond Aliveri en Styra aan de westkust. Hier kwamen vijf mensen om. Ook in deze streek zijn dorpen geëvacueerd. Veerboten brengen mensen naar het vasteland bij Athene.

Het vuur verspreidde zich zo snel dat veel mensen werden verrast en te laat vluchtten. Het leidde tot dramatische scènes. Zo vonden brandweerlieden op Peloponnesos de lijken van een moeder en vier kinderen. Ze stierven terwijl ze elkaar krampachtig vasthielden.

Honderden huizen zijn door het vuur verzwolgen. Meer dan 70.000 hectare land ging al in vlammen op, aldus onofficiële cijfers. Alleen al op Peloponnesos zouden 3000 mensen dakloos zijn geworden. Ze worden tijdelijk in tenten op stranden ondergebracht.

Griekenland kampt met de derde hittegolf deze zomer. Daardoor is het land kurkdroog.

In navolging van Griekenland heeft ook Bulgarije in verband met de bosbranden de noodtoestand uitgeroepen. Het vuur in Bulgarije kostte tot dusver twee mensen het leven. Het gaat om de regio's Topolovgrad en Svilengrad.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief