Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruzie om geld probleemwijken

28 aug 07

De 21 grote woningbouwcorporaties in de grote steden willen geen geld storten in een landelijk fonds voor probleemwijken.

Het kabinet wil drie miljard euro hebben voor dat fonds, om zo de problemen in de veertig probleemwijken, die door minister Vogelaar zijn geselecteerd, aan te pakken.

De woningbouwcorporaties vinden dat de investeringen in samenwerking met de gemeenten moeten worden gedaan en niet met de regering, waarbij minister Bos van Financiën de zeggenschap heeft over het geld.

Gemeenten
De corporaties waarschuwen ook dat meewerken aan het landelijke fonds ten koste zal gaan van hun eigen investeringen in achterstandswijken.

De woningbouwcorporaties hadden eerder al aangegeven via koepelorganisatie Aedes miljarden uit hun vermogens in de probleemwijken te investeren. Zij vreesden afroming van hun vermogens.

Ze wilden in ruil daarvoor prestatiecontracten met gemeenten afsluiten. Ook met minister Vogelaar moest er een soort van contract komen.

"Als je geld ophaalt bij corporaties en deze niet zelf het geld laat investeren moet je subsidie-regels instellen en dat zorgt voor bureaucratie en daar doen we niet aan mee", aldus één van de corporaties.

Huurstijging
De zeggenschap over het geld is niet het enige probleem. Het kabinet heeft afgesproken dat de huren maximaal met 1,1 procent mogen stijgen.

De corporaties vinden dat veel te weinig. Volgens hen kost dat hun een miljard euro per jaar aan huuropbrengst.

Dinsdag deed minister Bos een beroep op de corporaties om constructief mee te werken. Hij wees erop dat het gaat om publiek geld dat moet kunnen worden aangewend om de aangewezen wijken te verbeteren.

Onenigheid
De gesprekken tussen het kabinet en de woningcorporaties zouden ook moeizaam verlopen door onenigheid in het kabinet.

Minister Bos zou de uiteindelijke zeggenschap over de miljarden in het investeringsfonds bij het Rijk willen houden, maar minister Vogelaar zou de corporaties tegemoet willen komen door hun meer inspraak te geven.

Vrijdag neemt het kabinet waarschijnlijk een besluit over het investeringsfonds.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief