Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Griekse regering onder druk door bosbranden

28 aug 07

De conservatieve Griekse regering krijgt zware kritiek te verduren vanwege de hevige bosbranden die het land sinds vorige week teisteren. De oppositie verwijt premier Costas Karamanlis incompetentie bij de bestrijding van het vuur.


Onder de bevolking wordt de woede steeds groter. De leider van de linkse oppositiepartij Pasok, George Papandreou, zei dinsdag dat de regering totaal geen greep heeft op het geheel. "Het kon geen mensenlevens, grond en huizen redden. Het is tijd voor het Griekse volk om een sterke regering te kiezen die veiligheid kan garanderen."

Op 16 september staan parlementsverkiezingen gepland. In de peilingen zakt de steun voor de regering. Karamanlis riep het land dinsdag op de eenheid te bewaren "in deze tijd van nationale crisis". De premier zei dat het geen toeval kan zijn dat op zoveel verschillende plaatsen in het land branden zijn uitgebroken. Pasok zegt dat de beschuldigingen van brandstichting een excuus zijn voor de eigen zwakheid.

Op radio en televisie uiten Griekse burgers massaal hun ongenoegen. "In de naam van God en Maria, doe iets! We vragen al sinds vrijdag om hulp", aldus een beller van het schiereiland
Peloponnesos tegen een Grieks tv-station.

Al bijna een week wordt geprobeerd de tientallen bosbranden in het land te blussen. Het vuur wordt aangewakkerd door een sterke wind. Van de grens met Albanië tot het zuiden van Peloponnesos zijn bossen, agrarisch gebied en dorpen in de as gelegd. Het vuur heeft 64 mensen het leven gekost.

De internationale gemeenschap is Griekenland inmiddels massaal te hulp geschoten bij de bestrijding van de talrijke bosbranden. Drie blushelikopters uit Nederland worden ingezet om de aanhoudende bosbranden in te bestrijden.

Het resultaat van de gemeenschappelijke inzet werd woensdag voor het eerst zichtbaar. Op het schiereiland Euboea ten noordoosten van Athene slaagden brandweerlieden uit Cyprus, Turkije en Frankrijk erin een groot vuurfront te bedwingen. Driehonderd inwoners van het dorp Seta die uit voorzorg waren geëvacueerd konden dinsdagavond naar hun woningen terugkeren. Ook Olympia, de geboorteplaats van de Olympische Spelen, is weer open voor publiek.

Maar op tientallen plekken woedt nog vuur. Door de branden is inmiddels 184.000 hectare bosgrond verloren gegaan. Voor directe noodhulp heeft de Griekse regering ruim 300 miljoen euro uitgetrokken. De totale schade is nog veel groter.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief