Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA akkoord met voorstel corporaties

28 aug 07

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft geen bezwaar tegen een financieringsvoorstel van de woningcorporaties voor de 40 probleemwijken van minister Vogelaar.

In plaats van een jaarlijkse heffing van 750 miljoen euro (de 'Bos-heffing') wil de koepel AEDES dat woningcorporaties publieke gebouwen van de overheid gaan overnemen. Ook willen de corporaties vennootschapsheffing gaan betalen. "Ik heb daar geen bezwaar tegen. Hoofdzaak is dat er een fonds voor de probleemwijken komt, op welke manier dan ook," zei het PvdA-Kamerlid Staf Depla dinsdag in NOVA.

Het AEDES-voorstel biedt een uitweg uit de impasse waarin de woningcorporaties en de ministers Bos en Vogelaar terecht zijn gekomen. De woningcorporaties verzetten zich hevig tegen het kabinetsvoorstel om hen de komende vier jaar in totaal drie miljard euro te laten storten in een fonds voor de probleemwijken. In plaats daarvan willen ze gebouwen van de overheid aankopen. Ook zijn ze bereid vennootschapsbelasting te betalen voor al hun activiteiten. Die betalen ze nu alleen over hun commerciële activiteiten. De mogelijke opbrengst van deze voorstellen is nog niet bekend. Er wordt op dit moment druk gerekend en onderhandeld tussen AEDES en de ministeries.

Als de heffing van Bos niet doorgaat, heeft dat wel grote gevolgen voor de rijksbegroting. Volgens het voorstel van Bos zou het geld van de corporaties in vier jaar worden binnengehaald, om in tien jaar te worden uitgegeven. De begroting van 2011 zou daardoor een overschot laten zien. Als het voorstel van de corporaties wordt aangenomen, zal dat effect niet optreden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief