Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse blushelikopters volop in actie

29 aug 07

Drie helikopters van de Koninklijke Luchtmacht zijn dinsdagochtend begonnen met het blussen van bosbranden in Griekenland.

Met twee helikopters zijn dinsdag meer dan tachtig zogeheten drops uitgevoerd. De derde helikopter bleef aan de grond als reservetoestel, liet een woordvoerder weten.

De militairen opereren vanaf een vliegveld in de buurt van Tripolis op het schiereiland Peloponnesos. De meeste drops vonden plaats bij een aantal door brand bedreigde plaatsen ongeveer 25 kilometer ten westen van Tripolis.

De Cougar-blushelikopters en 27 luchtmachtmilitairen arriveerden maandagavond in Griekenland. Ze waren zondag vanaf de militaire vliegbasis Soesterberg vertrokken. De Cougar is een middelgrote transporthelikopter die ook geschikt is voor brandbestrijding. Onder de helikopter wordt dan een grote zak bevestigd, een zogeheten bambi-bucket, waarin 2500 liter water kan worden geschept. De bemanning bestaat uit twee piloten en een loadmaster. De laatste neemt het laden en lossen van het water voor zijn rekening.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief