Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mabel en Friso pasten lemma aan (NRC Handelsblad)

29 aug 07

Prins Friso en prinses Mabel hebben samen vanaf een computer in Huis Ten Bosch, het woonpaleis van koningin Beatrix, informatie verwijderd uit het lemma over prinses Mabel op de Engelstalige internetencyclopedie Wikipedia.

Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het echtpaar schrapte in de vermelding dat de prinses in de aanloop naar haar huwelijk met prins Friso "incomplete and false information" (onvolledige en onjuiste informatie) had verstrekt over haar relatie met drugscrimineel Klaas Bruinsma, de woorden "and false". Ze werden op 8 januari 2006 om 11:45 Nederlandse tijd verwijderd.

Minder dan een uur later werd de wijziging ongedaan gemaakt, door een Wikipedia-auteur die er in een commentaar op wees dat "onvolledige en onjuiste informatie" een letterlijk citaat is van premier Balkenende tijdens een persconferentie. Hij maakte in 2003 bekend dat het kabinet wegens de onvolledig en onjuist verstrekte informatie afzag van een verzoek om parlementaire goedkeuring voor het huwelijk. "Wanneer onwaarheid wordt gesproken, dan is daar natuurlijk geen kruid tegen gewassen", aldus de premier.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst hebben de prins en prinses willen aansluiten op hun brief van 9 oktober 2003 aan Balkenende. In die brief stelden zij onder meer dat de mening van de premier was gebaseerd op "het onvolledige beeld" dat zijzelf hadden opgeroepen ten aanzien van de relatie van Mabel en topcrimineel Klaas Bruinsma.

Vanaf Huis Ten Bosch zijn in het Engelstalige Wikipedia-artikel over prins Friso ook enkele aanpassingen gedaan, over zijn studies en diploma's. De wijzigingen kwamen aan het licht via de Wikiscanner, een online databank die de computers identificeert waarmee anonieme wijzigingen in Wikipedia zijn aangebracht, op basis van hun IP-adres.

Op de vraag waarom de wijzigingen in de Engelstalige encyclopedie zijn aangebracht, en niet de Nederlandse heeft de RVD geen antwoord. Het prinselijk echtpaar woont in Londen.

(Bron: NRC Handelsblad/Thalia Verkade)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief