Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Therapie via internet is net zo effectief tegen lagere kosten

30 aug 07

Het Trimbos-instituut presenteert vanavond in NOVA een uitvoerig onderzoek naar psychologische hulp via internet.

Het onderzoek 'programmeringsstudie E-mental Health' vond plaats in opdracht van het ministerie van VWS.

Hieruit blijkt dat psychische problemen als depressie, alchoholverslaving en angststoornis over het internet net zo effectief kunnen worden behandeld als via de oude reguliere therapie waarbij de cliënt naar de therapeut toe moet.

Via het internet kunnen méér mensen met een psychisch probleem worden bereikt tegen behandelkosten die tot de helft lager zijn. Dat bevestigt Heleen Riper van het Trimbos-instituut vanavond in NOVA. Zij verwacht "een revolutie in GGZ-land" waarin in de toekomst vier miljoen Nederlanders van een internet-behandeling gebruik zullen maken. Tot nu toe zochten zo'n 100.000 Nederlanders psychische hulp, variërend van een eenvoudige zelftest tot een echte zware therapie.

Ook eetstoornissen blijken goed behandelbaar bij deze methode waarbij therapeut en cliënt elkaar nooit zien, maar alleen via internet het behandelprogramma doorlopen. Internet-behandeling is populair omdat de cliënt vaak anoniem blijft, de deur niet uit hoeft, geen reiskosten maakt en buiten kantooruren de behandeling doorloopt.

De cijfers zijn indrukwekkend. De Amsterdamse instelling Interapy bij voorbeeld behandelde de afgelopen jaren 3200 mensen tegen ondermeer depressies, paniekaanvallen, angststoornissen, post-traumatische stress; en het afgelopen jaar ook tegen de eetstoornis boulimia.

Behandelaar Bart Schrieken: 'We maken met onze therapie via internet tachtig procent van onze cliënten beter - dat is hetzelfde resultaat als de reguliere therapie - maar wij doen het tegen de helft van de behandelkosten doordat we de therapeuten veel efficiënter in kunnen zetten.

Ook boulimia nervosa bleek net zo goed behandelbaar als bij reguliere therapie. Van de - in een nieuwe pilot - vijtigtal behandelde cliënten ging 75 procent goed vooruit. Cliënten bereiken Interapy meer en meer via doorverwijzing van de huisarts; ook de ziektekostenverzekeraars nemen de therapie serieus en vergoeden de kosten.

De Enschedese zorginstelling Tactus hielp met haar internetprogramma "Alcohol de Baas" inmiddels 1200 cliënten en kampt door het succes al een jaar met een enorme wachtlijst. Tactus komt over een half jaar ook met een behandelprogramma voor cannabis-, gokverslaving en de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa.

Volgens Trimbos worden inmiddels wel al zo veel E-mental health-behandelingen aangeboden dat een kwaliteitskeurmerk wenselijk is.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief