Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Willem Holleeder blijft vastzitten

3 sep 07

De vermeende topcrimineel Willem Holleeder blijft in voorarrest. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Haarlem maandag besloten, meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

De advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, had vrijdag gevraagd zijn cliënt tijdelijk vrij te laten, omdat Holleeder in de huidige strenge omstandigheden in de gevangenis niet zou kunnen revalideren van zijn hartoperatie. De raadkamer heeft dat schorsingsverzoek afgewezen.

Holleeder onderging de zware operatie begin april, nadat ernstig hartfalen bij hem was ontdekt. Hierdoor werd het proces dat tegen hem liep, opgeschort tot september. Holleeder moet dan met een aantal medeverdachten terechtstaan bij de rechtbank voor het afpersen van vier zakenmannen, van wie de meesten in het onroerend goed actief waren. Een van hen was de later geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Kuijpers vindt het onbegrijpelijk dat het verzoek is afgewezen. "Je moet toch voorzichtig zijn in zijn gezondheidssituatie. Een beetje menselijkheid is ook geboden", zei de advocaat. Hij gaat nog bekijken of hij bij het gerechtshof iets tegen het besluit van de raadkamer kan doen.

Holleeder is opgenomen in het ziekenhuis van de gevangenis in Scheveningen. Daar valt hij onder het regime van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij gedetineerd zat. Dat is het zwaarste gevangenisregime.

Holleeder had eerder al bezwaar gemaakt tegen het besluit hem onder het EBI-regime vast te blijven houden. De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming heeft dat beroep ongegrond verklaard.

Volgens de raad, die dat maandag bekendmaakte, kan niet worden uitgesloten dat de verdachte ontsnapt. Als dat zou gebeuren, is het volgens de beroepscommissie aannemelijk dat Holleeder een "onaanvaardbaar maatschappelijk risico" vormt. De commissie vindt wel dat het EBI-regime geen belemmering mag zijn voor het herstel van Holleeder.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief