Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Ochtenden: toename uithuisplaatsingen door Jeugdzorg

3 sep 07

Het aantal uithuisplaatsingen door Bureau Jeugdzorg is in het eerste halfjaar van 2007 flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2006. Dat stelt EO-programma De Ochtenden op basis van eigen onderzoek.

In Amsterdam en Den Haag is volgens het programma sprake van een verdubbeling, in Rotterdam is er een stijging van 50 procent waargenomen.

De Ochtenden bracht dit nieuws maandagochtend. Landelijke cijfers zijn er niet, liet de landelijke MO-groep in een reactie weten. Directeur José Vermeer van Jeugdzorg in Rotterdam vertelde in het programma dat het aantal voorlopige onder toezichtstellingen, veelal gekoppeld aan uithuisplaatsingen, in haar regio gestegen is van 108 naar 152.

Volgens het programma is er sprake van een 'Savannah-effect', waarbij hulpverleners kinderen snel uit huis plaatsen om zelf strafrechterlijke vervolging te voorkomen als zij een foute beslissing nemen. Het belang van het kind staat dan niet langer voorop, vindt De Ochtenden.

Vermeer stelt juist dat de toename wordt veroorzaakt omdat hulpverleners alerter zijn en eerder ingrijpen. "Het gaat dus niet om eigenbelang, maar om het belang van het kind", aldus Vermeer.

Volgens de directeur van de Kinderbescherming, die in het programma ook aan het woord komt, neemt het aantal uithuisgeplaatste kinderen toe, omdat het totaal aantal kinderen in de jeugdbescherming toeneemt. Andere deskundigen zeggen juist dat het 'Savannah-effect' wel degelijk meespeelt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief