Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Luc Willems (Open Vld): 'Optreden tegen uitwassen Scientology'

4 sep 07

Luc Willems (Open Vld) vindt dat er opgetreden moet worden tegen de uitwassen van organisaties als Scientology Kerk.

"Sektes kunnen in ons land niet worden vervolgd, maar er moet worden opgetreden tegen de uitwassen", zegt Willems, die in 1997 verslaggever was van de parlementaire onderzoekscommissie Sekten. De Scientology-beweging werd in 1954 gesticht door Lafayette Ron Hubbard (1911-1986), ingenieur en science fiction-auteur. De Scientology-leer stelt dat de mens kan genezen van zijn problemen door zijn geest te bevrijden.

Test
"De organisatie ronselt mensen - vaak via persoonlijke contacten of mantelorganisaties - en legt hen een persoonlijkheidstest voor, gebaseerd op de leer van Hubbard", verduidelijkt Willems. "De persoon die de test heeft afgelegd, krijgt na afloop een aanwijzing van punten waarop hij zich kan verbeteren. Hij krijgt daarop een cursus aangeboden die haast niets kost en die hem een goed gevoel geeft over zichzelf. Na afloop worden nog meer cursussen aangeboden, die de cursist helpen een vrij mens te worden. Die cursussen worden echter almaar duurder", zegt Willems.

Geldnood
Heel wat mensen komen zo in geldnood terecht en komen onder druk te staan. "Organisaties die op dergelijke manier misbruik maken van de psychische zwakte van mensen, kunnen in ons land niet worden vervolgd. Er bestaat immers geen juridische definitie van wat een sekte precies is. In Frankrijk is er wel een verbod op sekten en daar zijn al verschillende Scientology-leden veroordeeld", aldus Willems.

Wanpraktijken
De Open Vld'er stelt voorts dat de vervolging van Scientology in België de vrijheid van religie niet op de helling zet. "Dat is een typische vergissing waar men zou kunnen in lopen. Op die manier probeert Scientology enkel zijn wanpraktijken te verdoezelen." Als Scientology voor de rechter komt, is dat niet om de Kerk te verbieden, maar om bepaalde praktijken van de Kerk te bestraffen. (belga)

(Bron: HLN)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief