Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marijnissen vindt onvrede binnen partij 'marginaal'

4 sep 07

De onvrede in de SP over het democratisch gehalte van de partij is "ontzettend marginaal". SP-leider Jan Marijnissen heeft dat vandaag gezegd.

Volgens hem is het verzet afkomstig van een handvol mensen rond senator Düzgün Yildirim. Marijnissen leidt dat af uit diens website.

Yildirim werd tegen de zin van de partijtop met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekozen. De partijraad van de SP wil dat hij zijn zetel afstaat, maar Yildirim weigert. Hij heeft een actiegroep opgericht die meer democratie eist binnen de partij.

Marijnissen is het ook niet eens met Tweede Kamerlid Harry van Bommel, die vindt dat het partijvoorzitterschap en het fractievoorzitterschap in de SP moeten worden gescheiden. Marijnissen vervult nu beide functies. Volgens hem is daar niets mis mee. "Van Bommel ziet dat al wat langer fout.''

Marijnissen wees erop dat hij weliswaar zowel fractievoorzitter als partijvoorzitter is, maar dat de algemeen secretaris de managementtaken vervult die bij die laatste functie horen. De SP opereert al jaren zo en volgens Marijnissen "redelijk succesvol''. In partijen waar de twee functies wel zijn gescheiden, zoals de PvdA, loopt lang niet alles vlekkeloos, voegde hij er aan toe.

Marijnissen kondigde aan zich bij de volgende verkiezing voor het partijvoorzitterschap opnieuw kandidaat te stellen.

(Bron: ANP/NRC)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief