Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duitsland aan grote bomaanslagen ontsnapt

5 sep 07

De veiligheidsdiensten in Duitsland hebben 'hevige bomaanslagen' door moslimfundamentalisten voorkomen. Dat heeft de Duitse justitie woensdag laten weten na de arrestatie van drie mannen.

De verdachten hadden de Amerikaanse militaire basis Ramstein en de internationale luchthaven van Frankfurt in het vizier. Volgens de procureur-generaal Monika Harms, waren het potentieel
de grootste aanslagen op Duitse bodem ooit.

De drie mannen zijn leden van een islamitische terreurgroep gelieerd aan al-Qaeda, vermoedelijk gaat het om de groep Islamitische Jihad Unie (IJU). Ze zouden in Pakistan trainingen hebben gevolgd. Het gaat om twee Duitse en een Turkse verdachte.

Het weekblad Der Spiegel meldt op haar website, dat het gaat om de 28-jarige Fritz G. uit Ulm, de 22-jarige Daniel S. uit Saarbrücken en de 29-jarige Turk Adem Y. uit Hessen. De eerste twee hebben zich tot de islam bekeerd. G. staat bij rechercheurs bekend als vooraanstaand lid van een groep geradicaliseerde moslims, die zich in Ulm hebben gevestigd.

De verdachten zijn dinsdag aan het einde van de middag opgepakt in een vakantiehuis in Korbach in de deelstaat Hessen, zei de president van de federale recherche Jörg Ziercke tijdens een persconferentie. Ze hadden twaalf vaten waterstofperoxide bij zich en ander materiaal om een bom te maken. Vlak voor de aanhouding waren ze begonnen een bom te maken, die vergelijkbaar zou zijn met 550 kilo TNT.

Vervolgens heeft de politie in meerdere Duitse deelstaten huiszoekingen gedaan. Zij heeft op veertig andere plekken onder meer computers en documenten in beslag genomen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief