Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duits terreurspoor leidt naar Oezbekistan

5 sep 07

De politie heeft dinsdagavond in het Duitse Korbach in de deelstaat Hessen drie terreurverdachten opgepakt.

De verdachten zouden op het punt hebben gestaan om met waterstofperoxide bommen te fabriceren, met het doel aanslagen te plegen. Vermoedelijk behoren de drie tot een cel van de Islamitische Jihad Unie (IJU). Zij zouden het op Amerikaanse doelwitten zoals de luchtmachtbasis Ramstein hebben gemunt.

De IJU, ook wel de Islamitische Jihad Groep (IJG) genoemd is een gewelddadige terroristische organisatie, die gevestigd is in Oezbekistan, zoals onder ander een website over terrorisme van de universiteit van Kansas meldt. De IJU wordt verantwoordelijk gehouden voor diverse belangrijke bomaanslagen in Oezbekistan. Zij is een splinterorganisatie van de Islamitische Beweging van Oezbekistan (AMU), een terreurgroep die in Centraal-Azië actief is.

Tot juli 2004 was de IJU vrij onbekend, totdat zij aanslagen opeiste die op diverse plaatsen in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent werden gepleegd en aan tientallen mensen het leven kostten. Zo vielen onder andere doden op de ambassades van Israël en de Verenigde Staten.

Ondanks de verklaring die de IJU uitgaf, betwijfelden de autoriteiten het bestaan van deze groepering en wezen ze naar andere terreurorganisaties zoals de fundamentalistische beweging Hizbi Tahrir, die banden onderhield met het verdreven talibanregime in Afghanistan.

De IJU heeft haar doeleinden niet publiekelijk gemaakt, maar het lijkt erop dat ze fel tegenstander is van de seculiere regering in Oezbekistan. Het liefst ziet zij Oezbekistan veranderen in een islamitische staat. Volgens autoriteiten heeft de groepering nauwe banden met al-Qaeda, gelet op de (beoogde) doelwitten. De unie staat op de officiële lijst van buitenlandse terroristische organisaties van de Verenigde Staten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief