Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overlijden Pavarotti stemt Italianen somber

6 sep 07

De wereldberoemde Italiaanse tenor Luciano Pavarotti is donderdagochtend in zijn geboorteplaats Modena overleden. Dat maakte zijn manager bekend. Pavarotti, door velen geprezen als de grootste tenor van zijn generatie, verloor de strijd tegen alvleesklierkanker.

Het heengaan van de charismatische tenor stemde Italië somber. Duizenden Italianen stroomden naar het huis van Pavarotti om hun eer te betonen aan Grote Luciano. "Voor Modena is dit een enorm verlies. Modena is bekend in de wereld dankzij Pavarotti", zei een van de omstanders over de geboorte- en woonplaats van de overleden zanger.

De gezondheidstoestand van de 71-jarige operazanger was de afgelopen dagen plotseling verslechterd. Het ziekenhuis in Modena ontsloeg Pavarotti op 25 augustus na een behandeling van meer dan twee weken. "Ik heb alles gehad in mijn leven, echt alles. En als alles van me wordt afgenomen, sta ik quitte met God", zei de operazanger in een van zijn laatste interviews.

Pavarotti uitte woensdagochtend in een verklaring zijn 'emotie' wegens een nieuwe Italiaanse prijs die in zijn eer is opgericht en die hij als eerste mocht ontvangen, een onderscheiding voor culturele uitmuntendheid. Daarnaast wil burgemeester Giorgio Pighi van Modena het plaatselijke theater naar de tenor noemen.

Verscheidene collega-zangers reageerden ontdaan op het overlijden van de wereldster. "Luciano Pavarotti behoort zonder twijfel tot de grootste operazangers ooit," zei de legendarische operazangeres Joan Sutherland. Zij was samen met Pavarotti te bewonderen in onder meer de opera's La Traviata en Turandot.

Plácido Domingo heeft Luciano Pavarotti altijd bewonderd om zijn goddelijke stem en zijn gevoel voor humor, aldus de Spaanse tenor. Samen met José Carreras en Domingo trad de Italiaanse tenor op als de Drie Tenoren. Pavarotti's Nederlandse collega-zanger Ernst Daniël Smid sprak van "de grootste tenor aller tijden die is heengegaan".

Pavarotti werd op 12 oktober 1935 geboren in Modena, in Italië. Luciano was in zijn jonge jaren vooral een groot voetballiefhebber. Pas later werd hij lid van het koor, waar zijn bijzondere stemgeluid al snel opviel. De zanger Pavarotti debuteerde in 1961 in een uitvoering van de opera La Bohème van Puccini, in het operagebouw van Reggio Emilia. Al snel volgden optredens in heel Italië en andere Europese landen.

In 1966 steeg de ster van Pavarotti tot grote hoogten toen hij in de Metropolitan Opera in New York tot negen keer toe een hoge C zong in Donizetti's La fille du regiment. Het grote publiek kent hem vooral door zijn vele tv-optredens en doordat hij in 1990 voor het WK-voetbal in Italië de herkenningsmelodie Nessun Dorma uit Turandot van Puccini zong.

Pavarotti gaf recent steeds meer optredens voor het goede doel, vaak in samenwerking met popmuzikanten. Hij wijdde zich tevens aan de ontwikkeling van jong zangtalent.

Pavarotti laat zijn echtgenote Nicoletta Mantovani achter, zijn 4-jarige dochter Alice en drie dochters uit een eerder huwelijk.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief