Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pavarotti: Ik heb alles gehad in mijn leven

6 sep 07

"Ik heb alles gehad in mijn leven, echt alles. En als alles van me wordt afgenomen, sta ik quitte met God", zei de Italiaanse operazanger Luciano Pavarotti in een van zijn laatste interviews.

Het overlijden van de charismatische tenor donderdagochtend stemde Italië somber. Inwoners van de noordelijke stad Modena stroomden naar het huis van Pavarotti toe om hun eer te betonen aan Grote Luciano. "Voor Modena is dit een enorm verlies. Modena is bekend in de wereld dankzij Pavarotti", zei een van de omstanders over de geboorte- en woonplaats van de overleden zanger.

"De Maestro vocht een langdurig en zwaar gevecht tegen de alvleesklierkanker die hem uiteindelijk het leven kostte", aldus zijn manager Terri Robson. "Hij bleef positief tot het laatste moment, toen hij zich overgaf aan de laatste stadia van zijn ziekte."

Pavarotti laat zijn echtgenote Nicoletta Mantovani achter, zijn 4-jarige dochter Alice en drie dochters uit een eerder huwelijk.

Woensdagochtend uitte Pavarotti in een persverklaring zijn 'emotie' wegens een nieuwe Italiaanse prijs die in zijn eer is opgericht en die hij als eerste mocht ontvangen, een onderscheiding voor culturele uitmuntendheid. "Ik maak een buiging, vol emotie en dankbaarheid, voor de prijs die me net is toegekend, want hij geeft me de kans om de betovering te vieren van een voorbij leven dat in dienst stond van de kunst", liet de tenor woensdag in een reactie weten.

Hoewel de fans van Pavarotti hem op handen dragen, was de 71-jarige tenor zeer kritisch op zichzelf. Hij weigerde zelfs thuis te zingen, "niet eens onder de douche". Hij kon geluidsopnames van zichzelf niet verdragen, omdat hij als perfectionist al zijn valse noten hoorde. "Als iemand bij een diner mijn muziek zou opzetten, zou dat voor mij een nachtmerrie zijn. Dan heb ik meteen geen honger meer", zo vertelde hij eens tijdens een interview.

(Bron: ANP/AFP/RTR/DPA)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief