Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moeder verdwenen Madeleine nu zelf verdacht

7 sep 07

De Portugese politie beschouwt de moeder van het sinds vier maanden vermiste Britse meisje Madeleine McCann nu formeel als verdachte inzake de veronderstelde dood van de kleuter. Dit heeft een woordvoerster van de familie vrijdaglaten weten.

Kate McCann (39) werd vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag urenlang verhoord. Volgens de Britse zenders BBC en Sky News is de Portugese politie tot het besluit gekomen naar aanleiding van bloedvlekken die zijn gevonden in een auto die Kate McCann en haar man Gerry hadden gehuurd. Het zou gaan om bloedsporen in een auto die de ouders van Madeleine 25 dagen na de vermissing van hun dochter huurden. Het bloed zou van Madeleine zijn.

De woordvoerster van de familie zei vrijdag dat de politie Kate heeft laten weten dat ze de status van 'arguida' (formele verdachte) heeft gekregen. Volgens de Portugese wet mag de politie dan bepaalde vragen stellen en kan de verdachte zich beroepen op haar zwijgrecht. Het betekent niet dat de verdachte wordt gearresteerd of in staat van beschuldiging wordt gesteld. Kate McCann werd donderdag elf uur lang ondervraagd door de politie.

Vrijdag werden Kate en Gerry voor het eerst apart ondervraagd. De ontwikkeling komt na de resultaten van Brits forensisch onderzoek. Madeleine verdween begin mei kort voor haar vierde verjaardag tijdens een vakantie in Portugal. Haar ouders waren in de buurt uit eten.

Kate McCann is de tweede formele verdachte in de zaak. De eerste was de Brit Robert Murat. Toen Madeleine verdween, verbleef Murat in het huis van zijn moeder in dezelfde vakantieplaats: Praia da Luz.

De McCanns hadden donderdag al de vrees geuit dat de Portugese recherche hen als verdachten zou gaan beschouwen. Beiden ontkennen elke betrokkenheid. Gerry McCann noemde vrijdag op zijn weblog de suggestie dat zijn echtgenote mogelijk betrokken is bij de verdwijning "bespottelijk".

"Iedereen die alles weet over de 3e mei (de dag dat Madeleine in Portugal verdween) weet dat Kate volledig onschuldig is. We zullen doorvechten tot het einde en we blijven doorzoeken naar Madeleine", schrijft Gerry McCann.

De ouders hebben een grootse internationale campagne opgezet om hulp te vragen bij de zoektocht naar Madeleine. Tijdens die reizen deden zij ook Nederland aan en waren zij op audiëntie bij paus Benedictus XVI.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief