Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtbank zet megaproces Holleeder voort

10 sep 07

Rechtbank zet megaproces Holleeder voort

In het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp heeft de rechtbank maandag het proces tegen Willem Holleeder hervat.

De medeverdachten zijn niet aanwezig. De groep rond Holleeder staat terecht voor het afpersen van vier zakenlieden.

Holleeder arriveerde maandag om ongeveer kwart over negen bij de rechtbank in een gepantserde en geblindeerde auto. Een helikopter begeleidde het transport vanuit de lucht.

In april werd het proces opgeschort, nadat was gebleken dat hoofdverdachte Holleeder een hartoperatie moest ondergaan. Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers verkeert Holleeder nog steeds in een zwakke gezondheid. Op advies van medici zullen de zittingsdagen beperkt van duur zijn. Holleeder draagt in de rechtszaal een kastje bij zich, waarmee het ziekenhuis het functioneren van zijn hart op afstand in de gaten kan houden.

Het proces zal naar verwachting tot in november duren. Holleeder heeft zelf nog niet het woord gehad.

De gerechtsbunker is speciaal voor dit proces voorzien van een extra omheining, bestaand uit een metershoge metalen wand. De nacht voorafgaand aan het begin van het proces in april werd het gebouw bestookt met twee raketten, waardoor de eerste verdieping beschadigd raakte. De daders van deze aanslag zijn tot op heden niet gepakt.

Een van de vermeende afpersingsslachtoffers van Holleeder c.s. is vastgoedmagnaat Willem Endstra. Deze werd in mei 2004 in Amsterdam doodgeschoten. Vorige week zei de Amsterdamse recherche dat zij Holleeder als mogelijke opdrachtgever van deze liquidatie beschouwt. Daarmee is Holleeder voor het eerst hardop in verband gebracht met een concrete moordzaak. Eerder liet justitie al weten dat zij Holleeders betrokkenheid bij een aantal liquidaties onderzoekt, maar namen noemde zij daarbij niet.

Kuijpers verzocht de rechtbank maandagochtend na een eerdere vergeefse poging bij de onderzoeksrechter toch twee anonieme getuigen te laten getuigen. Die geven volgens hem een heel ander beeld dan de beschuldigende beweringen die Willem Endstra tegen de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie in Amsterdam heeft afgelegd. Deze uitlatingen zijn een belangrijke basis voor het bewijs dat het Openbaar Ministerie (OM) naar eigen zeggen over de afpersingen heeft verzameld.

"De verklaringen van X en Y moeten aannemelijk maken dat de gesprekken van Endstra met de CIE met een grote korrel zout moeten worden genomen", verduidelijkte Kuijpers. "Daarom is het nodig om ze te horen."

(Bron: ANP)

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief