Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Holleeder verdacht inzake liquidatie Endstra'

6 sep 07

Liquidatieproces

Willem Holleeder en Dino S. zijn mogelijk de opdrachtgevers geweest van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De Amsterdamse politie heeft dit vermoeden vastgelegd in een proces-verbaal. Olivier Dutilh, chef van het bureau Zware Criminaliteit, heeft donderdag berichtgeving van het NOS Journaal hieromtrent bevestigd.

Endstra werd op 17 mei 2004 doodgeschoten nabij zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan. Formeel geldt Holleeder (nog) niet als verdachte in deze moordzaak. In januari 2006 arresteerde de politie hem op verdenking van het afpersen van onder anderen Endstra.

Holleeder staat daar vanaf volgende week weer voor terecht. Volgens Dutilh is het onderzoek naar Holleeder en Dino S. als opdrachtgevers "een van de onderzoeksrichtingen" binnen het totaalonderzoek dat de codenaam Enclave heeft. "Het is een grote puzzel", aldus Dutilh, "maar de stukjes vallen zo langzamerhand wel in elkaar."

In het Enclaveonderzoek zijn inmiddels vier verdachten aangehouden. Drie van hen zouden betrokken zijn bij de feitelijke uitvoering van de liquidatie. De vierde werd zeer onlangs in Suriname opgepakt. Deze man zou als tussenpersoon tussen opdrachtgevers en uitvoerders hebben gefungeerd.

Dino S. wordt inmiddels officieel verdacht van het opdracht geven tot de moord op de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Deze werd vorig jaar april doodgeschoten. Van der Bijl voerde in het geheim gesprekken met politie en justitie, waarin hij zich belastend uitliet over Holleeder. Ook in de zaak-Van der Bijl is een aantal verdachten gearresteerd, maar S. is voortvluchtig.

De advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, toonde zich ontstemd over het naar buiten komen van de moordverdenking jegens zijn cliënt. "Maandag begint de zitting, het heeft iets van een geregisseerde actie. Ik ken die stukken niet, ze zitten niet in het dossier. Ik heb er al eerder om gevraagd, maar volgens de officier waren ze niet relevant. Het lijkt alsof er op twee borden wordt geschaakt."

Dat Holleeder achter de moord op Endstra zou zitten, is volgens Holleeder zelf "volstrekte lariekoek", zegt Kuijpers. "Ik heb daar helemaal niks mee te maken, zo luidt het standpunt van cliënt. Er worden in dat proces-verbaal namen genoemd. Holleeder zegt er negen van de tien niet te kennen."

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief