Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Relatief fitte Holleeder opent boekje over Spic & Span

10 sep 07

"Ik voel me goed op het moment, beter dan in het ziekenhuis", zei Willem Holleeder maandagmiddag, terwijl rechtbankvoorzitter Rino Verpalen op de klok keek om het eind van de eerste zittingsdag aan te kondigen.

Voor Holleeder hoefde dat niet zo nodig, hij wilde wel door. Verpalen leek het verstandiger om niet direct de reserves van hartpatiënt Holleeder aan te spreken.

Holleeder werd in april geopereerd aan zijn hart. In de eerste week van zijn proces ging hij zienderogen achteruit en werd hij uiteindelijk afgevoerd naar het ziekenhuis.

Maandag bleek hij behoorlijk aangesterkt. Voorzien van een elektronisch kastje dat de werking van zijn hart bewaakt, betrad hij, gehuld in het zwart, kwiek de rechtszaal en ging hij geen vraag uit de weg.

Met de bespreking van het eerste afpersingsdossier, dat zich afspeelt rond de Amsterdamse zakenman Rolf Friedländer, bood Holleeder een aardig doorkijkje in de onverkwikkelijke strapatsen van een berucht onderwereldduo dat het zelf allemaal niet meer kan navertellen: Sam Klepper en John Mieremet. Klepper werd in oktober 2000 doodgeschoten voor zijn flat in Amsterdam-Buitenveldert, Mieremet was in november eenzelfde lot beschoren in Thailand. Hun bijnamen waren Spic & Span, omdat ze vuile klusjes zo schoon wisten op te knappen.

Mieremet was de baas van de twee, maar ook een psychopaat, aldus Holleeder. Tegelijkertijd was Mieremet ook gezelliger dan Klepper, vooral omdat Klepper gewelddadiger was, aldus Holleeder. Over de voorgenomen liquidatie van de zoon van Friedländer (hij had een relatie gehad met Mieremets vriendin en zou haar niet met rust hebben gelaten) had Holleeder naar eigen zeggen aan Klepper gevraagd "of ze wel goed bij hun hoofd waren". Waarop Klepper antwoordde: "Als Johnny het wil, dan gebeurt het zo". En Johnny was, zo zei Holleeder tegen de rechtbank, flink over de rooie. "Daar was niet veel voor nodig, hoor."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief