Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moslims verdeeld over afvalligheid

11 sep 07

Nederlandse moslims zijn verdeeld over afvalligheid. Een grote meerderheid ziet afvalligheid als een persoonlijke keuze, maar er zijn ook moslims die hier grote moeite mee hebben. Een kleine groep vindt zelfs dat geweld tegen ex-moslims is toegestaan.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat bureau Foquz Entomarketing in opdracht van NOVA heeft uitgevoerd onder moslims in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de ondervraagden afvalligheid weliswaar ziet als persoonlijke keuze, maar lang niet iedereen juicht die keuze toe. 38 procent van de moslims "keurt afvalligheid af", 24 procent zegt "elk contact met afvalligen te verbreken" en 6 procent is het eens met de stelling: "ik vind dat ik geweld tegen een afvallige mag gebruiken".

Uit het onderzoek blijkt verder dat 11 procent van de moslims zegt dat het comité voor Afvallige moslims van Ehsan Jami nodig is. Een meerderheid van 66 procent is het daar niet mee eens.

In een reactie zegt voorzitter Abdelmajid Khairoun van de Nederlandse Moslim Raad dat hij schrikt van het aantal moslims dat geweld goedkeurt: "...dat geeft aan dat veel mensen niet zoveel weten van hun geloof".

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief