Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vele prominenten steunen Ehsan Jami

11 sep 07

Bekende politici, hoogleraren en schrijvers steunen Ehsan Jami bij de oprichting van zijn comité van ex-moslims.

Dat comité wordt dinsdagmiddag officieel gepresenteerd. De namen van de ruim zeventig ondertekenaars van de steunverklaring zijn dinsdag via kranten en internet gepubliceerd.

Drie van de tien fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben een bijbehorend manifest over geloofsvrijheid getekend: Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Hun collega's van het CDA en D66 vroegen de steunverklaring niet aan. De anderen deden dat wel, maar besloten het stuk na lezing niet te tekenen. Hun motivering is te lezen op de website www.steuncomite-exmoslims.nl, die sinds dinsdag ook in de lucht is.

Tot de andere ondertekenaars behoren mensen als oud-VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, priester Antoine Bodar, cabaretier Hans Teeuwen, de hoogleraren Paul Cliteur, Afshin Ellian en Mient Jan Faber en de schrijvers Leon de Winter en Joost Zwagerman.

Die laatste betoogt in een opiniestuk in de Volkskrant dat Jami zijn steun verdient, omdat 'tegen bedreigingen protest moet worden aangetekend'. "Tot het recht op vrijheid van geloof hoort ook het recht op het afscheid nemen van een geloof", schrijft Zwagerman.

In de steunverklaring stellen de ondertekenaars onder meer dat iedereen volledige vrijheid moet hebben bij het maken van eigen religieuze of levensbeschouwelijke keuzen. Daartoe behoort ook het recht om van godsdienst te veranderen. Ze roepen moslimorganisaties op dit ook te verklaren en geweld tegen afvalligen te veroordelen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief