Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Giuliani onder vuur door brandweer

11 sep 07

Familieleden van brandweermannen die zijn overleden op 11 september 2001, hebben oud-burgermeester van New York Rudy Giuliani publiekelijk aangevallen.

Familieleden van enkele van de 343 brandweermannen die omkwamen bij de terroristische aanval op het World Trade Centre in 2001 hebben een video uitgebracht met daarin forse kritiek op Rudolph Giuliani. In de video beweren ze dat Giuliani, burgermeester van New York in 2001, slecht was voorbereid op een ramp in zijn stad en dat zijn handelswijze veel brandweerlevens heeft gekost.

De video is uitgegeven door De Internationale Organisatie voor Brandweermannen, een samenwerkingsverband van vakbonden. Giuliani voert op dit moment campagne om de Republikeinse presidentskandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen te worden. Hij staat op dit momen bovenaan in de peilingen.

Hoofdverantwoordelijk
"Het komt er eigenlijk op neer dat de radio's en walkie-talkies van de brandweermannen niet werkten", zegt Jim Riches, zelf brandweerman, wiens zoon omkwam op 11 september. "Giuliani was daar hoofdverantwoordelijk voor, dus hij is de man die nu de klappen krijgt."

Omdat er geen radiocontact mogelijk was, wisten veel brandweermannen niet dat de gebouwen waar ze binnen waren, op instorten stonden. De politie had wel goede radio's, waardoor er geen agenten omkwamen toen de tweede toren instortte.

De makers van de video zeggen het er moeilijk mee te hebben dat Giuliani als held is neergezet na 9/11. "Het beeld van Rudy Giuliani als superburgermeester is een mythe", aldus Steve Cassidy van een vakbond voor brandweermannen.

Andere nabestaanden van omgekomen brandweermannen hebben de video een schande genoemd. De dertien minuten durende film wordt in de Amerikaanse media breed uitgemeten

(Bron: De Pers/donderdag 12 juli 2007)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief