Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zestien films in Canon van de Nederlandse Film

12 sep 07

Turks Fruit, Flodder en De Noorderlingen zijn drie van de films die zijn geselecteerd voor het Canon van de Nederlandse Film.

Een commissie onder leiding van oud-politica Jeltje van Nieuwenhoven koos in totaal zestien films, die te zien zijn op het Nederlands Film Festival (NFF). Het NFF presenteerde de selectie dinsdag in Amsterdam.

Het gaat om "een lijst van Nederlandse films die van grote betekenis zijn voor de Nederlandse filmcultuur en die de veelzijdigheid van de Nederlandse film weerspiegelen". Hieronder ook De Jantjes, Fanfare, Als Twee Druppels Water, Het Zakmes, Het Is Een Schone Dag Geweest en Father & Daughter. De oudste op de lijst komt uit het begin van de 20e eeuw, de jongste is uit 2000.

De selectie verschijnt op dvd en na het evenement volgt een tournee van de films langs verschillende filmtheaters. De commissie stelde eveneens een lijst op van belangrijke momenten en gebeurtenissen in de Nederlandse filmgeschiedenis. Hierin is aandacht voor onder meer de filmkeuring, het Polygoonjournaal en de komst van de geluidsfilm.

Dinsdag werd ook bekend dat cameraman Robby Müller (Breaking The Waves, Dancer In The Dark) het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2007 krijgt. Minister Plasterk (Cultuur) reikt de prijs uit tijdens de openingsavond van het NFF. "Als cameraman van Nederlandse, maar vooral van buitenlandse films speelt Müller door zijn eigen stijl en innovatieve werkwijze een belangrijke rol in de internationale cinema", aldus het NFF-bestuur.

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt sinds 1981 uitgereikt aan personen of instanties die zich op "bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur". De
prijs ging eerder naar onder anderen Jan Decleir (2003), Jeroen Krabbé (1996), Paul Verhoeven (1992), Joris Ivens (1985) en Bert Haanstra (1983).

De 27e editie van het filmfestival is van 26 september tot en met 6 oktober in Utrecht.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief