Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Plasterk: Mein Kampf blijft op zwarte lijst

12 sep 07

Onderwijsminister Ronald Plasterk is niet van plan om het boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler van de zwarte lijst te halen. Dat heeft hij woensdag gezegd.

De bewindsman nuanceert daarmee zijn eerdere uitlating over het gewraakte boek. Dinsdag opperde PvdA'er Plasterk het verbod op 'Mein Kampf' op te heffen in reactie op Wilders' verzoek de koran te verbieden omdat het heilige boek zou aanzetten tot gewelddadig gedrag.

"De koran verbieden, dat gaat de mensen te ver. Maar Wilders heeft gelijk dat het vreemd is dat Mein Kampf wél verboden is", stelde de PvdA-minister in het blad Hollands Diep.

Plasterk zegt nu dat deze uitspraak "geen beleidsvoornemen is". Hij zegt te begrijpen dat de uitlating tot commotie heeft geleid. "Mein Kampf is het symbool van alle gruwelijkheden tijdens
de Tweede Wereldoorlog". De minister wijst er wel op dat het boek gewoon op internet te bestellen is via landen die het niet hebben verboden.

In de Tweede Kamer is gemengd gereageerd op de opmerkingen van Plasterk in het tijdschrift. CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma noemde het dinsdagavond onbegrijpelijk dat Plasterk het "haatzaaiende" Mein Kampf zou willen vrijgeven. Hij denkt dat veel nabestaanden van de slachtoffers van Hitler zich door de uitlatigen van de minister gekwetst voelen. Van Haersma Buma kondigde aan schriftelijke vragen te stellen aan Plasterk.

Geert Wilders sprak van een "krankzinnig voorstel". De PVV-politicus vindt de opvatting van Plasterk de wereld op z'n kop. "Ik vraag de koran te verbieden omdat het boek aanzet tot haat en vervolgens krijgen we er nog een haatzaaiboek bij. Op die manier stellen we ook de fascisten tevreden", reageerde Wilders.

Coalitiefractie ChristenUnie tilt minder zwaar aan de woorden van Plasterk. Regeringspartij PvdA is het in principe met haar partijgenoot eens dat 'Mein Kampf' vrij beschikbaar zou moeten zijn, aldus Kamerlid Aleid Wolfsen. Hij wijst er wel op dat eventueel misbruik van het boek voor propagandadoeleinden dan onder het strafrecht valt.

Ook de oppositiepartijen VVD en D66 kunnen de redenering van Plasterk volgen. Volgens VVD-leider Mark Rutte past het schrappen van het verbod op 'Mein Kampf' bij de vrijheid van meningsuiting. D66 voegt er wel aan toe het op dit moment niet zinnig te achten de discussie over 'Mein Kampf' te openen.

GroenLinks heeft geen bezwaar tegen een uitgave van het boek, mits goed geannoteerd en ingeleid.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief