Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Invallen FIOD bij RTL en SBS

13 sep 07

Opsporingsdienst FIOD-ECD heeft donderdag invallen gedaan in bedrijfspanden in Hilversum, Amsterdam en Den Haag van RTL Nederland bv en SBS Broadcasting bv. De zes doorzoekingen werden gedaan in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar belspelletjes.

De verdenking is dat RTL en SBS door het op de televisie uitzenden van de belspelletjes de wet op de kansspelen hebben overtreden. Bij de invallen is administratie in beslag genomen.

Directe aanleiding voor de actie zijn twee aangiftes van het Projectbureau Kansspelen, een onderdeel van het ministerie van Justitie, tegen RTL en SBS.

Een woordvoerster van RTL Nederland (RTL4, 5, 7 en 8) bevestigt dat haar bedrijf FIOD-medewerkers over de vloer heeft. "We hebben niets te verbergen en verlenen alle medewerking", zegt zij. Ook een SBS-zegsman erkent de doorzoekingen en zegt dat zijn organisatie geen geheimen heeft voor de FIOD-ambtenaren.

Beide tv-concerns hebben het maken van belspelletjes uitbesteed aan externe tv-producenten. RTL werkt met Endemol en SBS met 2WayTraffic. Endemol was donderdagmorgen nog niet beschikbaar voor een reactie.

Op het fenomeen bespelletjes is al langer kritiek. Vooral het SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit trekt constant van leer tegen deze uitzendingen, omdat volgens hem bij kijkers ten onrechte de indruk wordt gewekt dat ze veel kans maken op een prijs. Zo wordt vaak de illusie gewekt dat er maar weinig mensen bellen en dat er dus veel kans is.

De kijkers moeten dure telefoonnummers bellen en komen vervolgens in een telefoonmenu terecht. Voordat ze kunnen doordringen tot de presentator, moeten ze in dat menu meestal ook weer een spelletje spelen.

Om de spelregels van belspellen wat overzichtelijker te maken, is onlangs een gedragscode opgesteld door de branche zelf. Door deze vorm van zelfregulering toe te passen moest de reputatie van deze uitzendingen worden opgepoetst.

De Wit reageerde verheugd op de invallen, die hij volkomen terecht noemt. "Het is gewoon oplichterij", stelde hij. Volgens het Kamerlid handelen de zenders in strijd met de gedragscode, waarin staat dat belspelletjes alleen zijn toegestaan ter promotie van een product of organisatie. De invallen tonen aan dat het Openbaar Ministerie de zaak serieus neemt, zei De Wit.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief