Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD-leider Rutte zet Rita Verdonk uit fractie

13 sep 07

De VVD-fractie heeft geen vertrouwen meer in Kamerlid Rita Verdonk als collega, zei VVD-leider Mark Rutte donderdagmiddag. De fractie heeft heeft er evenmin vertrouwen in dat het "nog goed komt".

Verdonk is gevraagd haar Kamerzetel in te leveren. Doet ze dat niet, dan zal Rutte haar uit de fractie zetten. Hij zegt daarvoor het mandaat van de fractie te hebben gekregen.

"Verdonk heeft door uitspraken in de media de partij te vaak schade berokkend", aldus Rutte. Volgens hem is het een besluit van de fractie. Rutte ging de vraag uit de weg of daarover unanimiteit bestond.

Volgens Verdonk zou zij verkeerd zijn geciteerd. "Zij heeft het wel degelijk zo gezegd", zei Rutte. Het is volgens hem uiteindelijk een optelsom van gebeurtenissen geweest. "Zij heeft te vaak grote fouten gemaakt."

Verdonk was in november goed voor ruim 600.000 voorkeursstemmen. Maar een politicus heeft de persoonlijke verantwoordelijkheid om professioneel te opereren, stelde hij. Rutte sprak over "buitengewoon onhandige uitspraken" die volgens hem niet getuigen van de professionaliteit die een politicus moet hebben.

Rutte zei dat Verdonk 24 uur bedenktijd heeft gekregen, maar dat hij gemandateerd is om haar eventueel uit de fractie te zetten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief