Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk en VVD twisten over verdeling portefeuille

17 sep 07

Rita Verdonk beschuldigt VVD-leider Mark Rutte ervan dat hij zaterdag het partijcongres in Veldhoven onvolledig heeft ingelicht over de portefeuille die zij na de Tweede Kamerverkiezingen heeft gekregen.

Rutte zei dat Verdonk zelf mocht bepalen wat ze als Kamerlid wilde gaan doen en toen koos voor onderwijs en jeugd. Maar volgens Verdonks woordvoerder Ed Sinke wilde zij eigenlijk vreemdelingenbeleid doen. Rutte zou haar dat verboden hebben, zegt Sinke maandag in de Volkskrant.

De woordvoerder van Rutte heeft een andere lezing. "Het is al tientallen jaren de gewoonte dat een minister die Kamerlid wordt, niet actief wordt op zijn of haar eigen beleidsterrein." Verdonk was voor ze in de Kamer kwam minister voor Vreemdelingenzaken. De woordvoerder van Rutte wijst erop dat ook de ex-ministers Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) en Atzo Nicolaï (Koninksrijksrelaties) als Kamerlid op andere terreinen actief zijn. "Anders zou het risico bestaan dat je als Kamerlid moet oordelen over je eigen beleid als minister."

Verdonk zal in de loop van maandag laten weten wat ze doet nu ze uit de VVD-fractie is gezet. Naar verwachting blijft ze Kamerlid. Ze zal dan door het leven moeten als Lid Verdonk. Bij het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer ligt een voorstel om Kamerleden die zich afscheiden voortaan zo te noemen. De afgelopen jaren werden zij als 'Groep' (Groep Wilders) aangeduid.

Als Verdonk in de Tweede Kamer blijft, kan ze niet langer lid blijven van de VVD, liet Rutte zaterdag in Veldhoven weten. Anton van Schijndel, het laatste VVD-Kamerlid dat zich afscheidde, is daarop geroyeerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief