Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verhagen hoeft niet bij Bos aan te kloppen

19 sep 07

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) hoeft de komende jaren niet om elk wissewasje bij minister Wouter Bos (FinanciŽn) aan te kloppen.

In zijn begroting is in totaal ruim een half miljard euro extra gereserveerd voor onvoorziene uitgaven de komende vier jaar. Hiermee kunnen bijvoorbeeld toekomstige vredesmissies worden betaald.

De bewindsman zei dit woensdag in de marge van de algemene beschouwingen. Desgevraagd zei Verhagen blij te zijn met die onafhankelijke positie ten opzichte van de PvdA-schatbewaarder. "Uiteraard, ik ben niet helemaal gek."

Het vastgelegde bedrag dat vanaf 2008 oploopt tot 530 miljoen euro in 2011 is volgens hem bedoeld voor allerlei zaken waarover nog geen besluit is genomen. Dat kan een militaire uitzending zijn, zoals naar Afghanistan of Afrika, maar ook de mogelijke vestiging van een Hariri-tribunaal in Den Haag. Hij benadrukte dat als de Nederlandse militairen in augustus 2008 uit Afghanistan weg gaan, ook extra geld nodig is. Binnenkort neemt het kabinet een besluit over de Nederlandse bijdrage aan de huidige NAVO-missie in Uruzgan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief