Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'De olifant heeft een muisje gebaard'

19 sep 07

Het ging er wel eens feller aan toe tijdens de algemene beschouwingen, maar er vielen woensdag toch enkele opmerkelijke uitspraken te noteren van de strijdende fractievoorzitters.

- "In mijn kring heet dit dat de olifant een muisje heeft gebaard." (CDA'er Pieter van Geel tegen VVD'er Mark Rutte, die volgens hem nauwelijks meer zou investeren in infrastructuur dan het kabinet nu doet).

- "Die 6 miljard lastenverzwaringen worden niet gebruikt om in Nederland te investeren, maar in plannetjes om de PvdA tevreden te houden." (Rutte tegen Arie Slob van de ChristenUnie).

- "U bent met iets gevaarlijks bezig: u verlaagt het draagvlak onder de middengroepen voor de sociale voorzieningen." (Rutte tegen Slob).

- "Als je een hamer in je hand hebt, dan is alles een spijker." (Rutte tegen Geert Wilders van de PVV, die hij onmogelijke plannen met het uitzetten van vreemdelingen verweet).

- "Mevrouw de voorzitter, het tweede kabinet Den Uyl is er toch gekomen. Het zit daar en het staat onder leiding van een premier van het CDA." (Rutte).

- "Eigenlijk is dit het eerste kabinet-Marijnissen." (Wilders, die de linkse koers van het kabinet verklaart uit angst voor de SP).

- "Na het kwartje van Kok waarvan de automobilist nog steeds op teruggave wacht, komt er nu een dubbeltje van Bos bij." (Wilders)

- "Toen ik Brinkman en Rutte hoorde zeggen dat dit kabinet was uitgeregeerd, was mijn reactie: zijn ze dan al begonnen?" (Alexander Pechtold, D66)

- "U bouwt geen ark, u zorgt voor uw eigen zondvloed" (Pechtold, over het ontbreken van een programma om de vergrijzing op te vangen).

- "Sinds het H-woord (hypotheek), het K-woord (knettergek) hebben we nu ook het N-woord. Er zou niet genivelleerd mogen worden. Wat is dat voor een raar taboe, dat nu ook de PvdA in de greep heeft?" (Femke Halsema, GroenLinks).

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief