Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lilianne Ploumen hoeft niet steeds op de voorpagina

24 sep 07

Wouter Bos en de rest van de PvdA-top kunnen opgelucht ademhalen. In plaats van de radicale scherpslijper Jan Pronk hebben de PvdA-leden maandag Lilianne Ploumen tot partijvoorzitter gekozen.

De 41-jarige directeur van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid is een heel wat gematigder type dan Pronk. "Samen met de leden en niet elke dag op de voorpagina's", zo omschrijft Ploumen haar stijl op de website van de PvdA-afdeling Amsterdam.

Anderzijds bestrijdt ze tot de 'kliek' van Bos te behoren. Ze heeft de PvdA-leider niet vaker dan drie keer de hand geschud. "Ik ben niet zijn vriendinnetje." Overigens heeft ze wel privécontacten met Jet Bussemaker, de PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en buitenlandwoordvoerder Martijn van Dam kent ze ambsthalve.

Ploumen werd geboren in Maastricht als dochter van een melkboer. Ze studeerde maatschappijgeschiedenis in Rotterdam en werkte daarna in organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Sinds 2004 is ze directeur van Cordaid. Tot 2003 was de in de Amsterdamse wijk Slotervaart wonende Ploumen lid van GroenLinks. Maar ze raakte ervan overtuigd dat een brede volkspartij in dit door etnische problemen en armoede geplaagde stadsdeel meer tot stand kan brengen.

Ploumen mag dan veel minder dan Pronk geneigd zijn de barricades te beklimmen of zichzelf op de voorgrond te dringen, Bos moet niet denken dat ze hem geen strobreed in de weg zal leggen. Ze wil de PvdA-leider 'dicht op de huid zitten". Evenals Pronk vindt Ploumen dat Bos de topinkomens harder moet aanpakken.

Maar als haar belangrijkste taak ziet ze toch het versterken van de partijorganisatie van de sociaaldemocraten. "Er zijn de laatste jaren te veel toespraken geweest, maar er was te weinig inspraak. We moeten de invloed van de leden echt vergroten. Dat moet goed georganiseerd worden. De leden zijn het kapitaal van de partij."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief